Социалистите в спор за първите места в листите за изборите на 5 октомври

16.08.2014 | 11:55 Редактор: Ирина Георгиева
Социалистите в спор за първите места в листите за изборите на 5 октомври

Националният съвет на БСП се събира днес, 16.08, следобед, за да определи водачите на листите в 31 избирателни района за предсрочния парламентарен вот на 5 октомври. Според устава на партията, първите места в листите се предлагат от лидера на партията, а пленумът ги утвърждава. Първоначално социалистите възнамеряваха водачите да бъдат определени още миналата седмица, но решаването на въпроса беше отложено. 

На Позитано 20 се събира и Изпълнителното бюро - тясното партийно ръководство за финално обсъждане на първите места в листите. Вероятно само лидерът Михаил Миков ще води две листи, каквото право дава Изборният кодекс - в 25-ти софийски избирателен район и във Видин, родния град на Миков.

За първото място в 25-ти софийски избирателен район е номиниран и зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов, който не е изключено и да го получи, ако Миков се откаже.

За първото място в 23-ти избирателен район в София е сочен бившият енергиен министър в кабинета "Станишев" Румен Овчаров

За централния 24-ти район, в който традиционно десницата е първа, за водач е гласен актьорът Стефан Данаилов. БСП във Варна номинира за водач доскорошния си лидер Борислав Гуцанов, който отпадна от Изпълнителното бюро в началото на август.

За първа там се сочи и бившият просветен министър проф. Анелия Клисарова, която е от гражданската квота.

Сигурно изглежда първото място в Ямбол за бившия шеф на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Водачеството си вероятно ще запазят Мая Манолова - в Кюстендил и Корнелия Нинова – в Благоевград.