fallback

НИМ ще покаже надгробна „портретна“ римска плоча и златни монети

14.08.2014 | 09:53

ДАНС е предал на НИМ ценен паметник на римската скулптура - надгробна мраморна плоча с изображение на починали членове на семейство – съпруг, съпруга и детето им, съобщи музеят.

В науката тези надгробни плочи са познати като „Римски портрети от долината на Средна Струма”.

Наречени са така, тъй като тази школа е процъфтявала само в долината на Средна Струма - в богатите римски селища около Благоевград, гр. Сандански и Петрич.

През последните години иманярските набези по тези места се засилиха, поради голямото търсене на такива потрети от западноевропейски колекционери и музеи.

ДАНС нанесе силни удари срещу иманярските банди и голяма част от заловеното постъпва в НИМ.

Намерената скулптура в района на гр. Сандански – Петрич ще бъде проучена, почистена и изложена в Музея.  

Златно-сребърни монети от времето на император Алексей Комнин 

Археологът от НИМ д-р Ивайло Кънев откри при редовни разкопки край Ивайловград съкровище от шест билонови монети (билон:  сплав от сребро и злато), съобщава още музеят.

Откритието е направено в крепостта Родестица в Родопите /съществувала от ІV до ХІV век/, край която река Арда излиза в Беломорската равнина.

Монетите са свидетелство за тежка икономическа криза във Византия през 1081 година, по времето на император Алексий Комнин.

Императорът заповядал да оберат от църквите и манастирите свещените съдове, претопил ги и насякъл тези монети, с които плащал на администрацията и войската.  

        

fallback
Още от България
fallback