Без управляващо мнозинство, но политиците се надпреварват за внасянето на законопроекти

Най-много проекти са подготвили "Демократична България"

22.10.2022 | 18:38 Редактор: Искра Ангелова

Въпреки че няма управляващо мнозинство, депутатите от 48-ия парламент вече са внесли редица законопроекти. В първите дни от работата на Народното събрание те нямаше как да бъдат разглеждани и гласувани, тъй като народните представители бяха заети с избора на председател.

Няколко законопроекта, свързани с бюджета, разходите за отбрана и енергетиката, са подготвили ГЕРБ-СДС, обяви Бойко Борисов пред част от парламентарната група.

"Мерки, които са изцяло насочени към хората, към бизнеса, към потребителите, мерки, които ако се приложат, ще се избегнат кризи. И най-вече се надявам без нападки парламентарните ни групи да въвлекат в решаването на тези проблеми, тези, които ги създадоха", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Предложения за поправки в Кодекса на труда пък вече са внесени от Корнелия Нинова и други депутати от "Коалиция за България".

"Вече сме внесли необходимите законопроекти, няма как да затворим този парламент, преди да е започнал работа", категоричен е Кристиан Вигенин от БСП.

Най-много проекти са подготвили "Демократична България", но вече има и такива и от "Продължаваме промяната", и от Възраждане. А между избора на председател и писането на закони - бившите управляващи влязоха в спор за бъдещето управление.

"Част от колегите не желаят да има парламент - работещ. Смятам, че "Продължаваме промяната" и "Демократична България не желаят работещ парламент", коментира Ирена Анастасова от БСП.

"Категорично не е така, нещо повече - още в първия ден на Народното събрание внесохме проекти на решения, законопроекти, включително за съдебна реформа, за разследване на главния прокурор", подчерта Атанас Славов от ДБ.

От "Продължаваме промяната" пък съзряха задкулисие.

"Ние сме дълбоко несъгласни с решението, което БСП подкрепи, смятаме, че българският парламент заслужава истински действащ председател, а не фасада зад която някой друг да взема решенията и имам само един въпрос - във вторник имаме извънредно заседание, господни Рашидов като председател на парламента ли взе това решение за свикването на извънредното заседание", попита Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК