Преговорите стартираха: Плевнелиев и Паси ще търсят решения, обсъждайки стратегически теми

Първата дискусия е с ГЕРБ, следват "Български възход"

22.10.2022 | 10:10 Редактор: Петя Кръстева
Преговорите стартираха: Плевнелиев и Паси ще търсят решения, обсъждайки стратегически теми

Дошли сме тук с една-единствена цел да търсим решения по национални приоритети, които да заложим в дневния ред на новото Народно събрание. Оценяваме като изключително критична и високорискова ситуацията, която имаме днес в България и региона. Трябват ни работещи институции и решения. Когато е трудно и когато е тежко, гражданите очакват такива решения. Това заяви президентът на България Росен Плевнелиев /2012-2017 г./. Плевнелиев и бившият външен министър Соломон Паси оглавяват Контактната група, предложена от ГЕРБ, за разговори с всички парламентарно представени партии.

"Нагърбихме се с д-р Паси с нелеката задача да накараме партиите да излязат от окопите, да си говорят и да търсят заедно решения и съгласие", каза Плевнелиев и подчерта, че това изобщо не означава, че "говорим за създаване на коалиция".

"Напротив - това означава, че по най-прагматичния начин едно по едно ще минем през един много дълъг лист на приоритети и решения, които са спешни и неотложни, които гражданите очакват. Ще се радваме, независимо с кой мандат, в какъв формат и вид НС да даде хоризонт за правителство, а ние да сме допринесли за това. Нямаме излишни амбиции и его. Изхождаме от това, че сега трябва да се работи за работещи институции", категоричен бе той.

Президентът Плевнелиев подчерта още, че ще преминат през всички стратегически теми, които са свързани с европейското и демократично развитие на България.

"Достойно и спешно интегриране на България в еврозоната и Шенген, превъоръжаването на българската армия, за да се гордеем с нейните способности", поясни той и добави, че ще се търсят решения по Плана за възстановяване, борбата с корупцията, правосъдната реформа.

Соломон Паси определи тяхната мисия като нещо по средата на "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно".

Той заяви, че се намираме в уникална ситуация и трябва да намерим уникални решения.

"Ние виждаме много общи неща между партиите - повече, отколкото ги разделят, но няма диалог. Ще облекчим диалога", обобщи бившият външен министър Паси и добави, че едно от най-трудните неща е да подпомогнеш диалога между българи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК