fallback

Скритите послания на депутатите - Нинова залага на цветове, типични за мъжко облекло

Според психолози точно в напрегнатата обстановка се проявяват силните и слабите лидери

21.10.2022 | 19:33 Автор: Ирена Бакърджиева

След най-дългото в историята първо заседание на парламента кой какви послания остави за избирателите? Според психолози лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е бил най-категоричен от трибуната, а Стефан Янев все още търси своето място в парламентарния живот.

Тридневните дебати по избора на председател изнервиха депутатите. Според психолози точно в напрегнатата обстановка се проявяват силните и слабите лидери, като водещо е поведението и посланията, които оставят за избирателите си.

Например с езика на тялото съпредседателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов още в първия работен ден е отправил смесени сигнали към аудиторията.

"С поведението на тялото си той демонстрира недостатъчна искреност и откритост, през цялото време липсваха ръцете му, не използваше жестове", заяви психологът Ина Иванова.

Докато ДПС са показали последователност в поведението си.

"Мустафа Карадайъ винаги се е представял като оратор и винаги има категорично мнение, като се опитва да намери диалог", смята тя.

Костадин Костадинов от своя страна иска да изпъкне с всяко едно действие, дори с позата си от парламентарната трибуна демонстрира лидерство.

"Това е човек, който иска да изпъкне, използва широк език на тялото, лидерството му винаги лъха от поведението му", посочи Ина Иванова.

В другата крайност е лидерът на "Български възход" Стефан Янев, който засега остава в сянка.

"Желание да се впише там, където е възможно. Костюмите му са доста по-големи от това, което би следвало", коментира психологът.

Според психолозите езикът на тялото никога не лъже, а изборът на цветове в облеклото дава ясни послания към обществото.

"При г-жа Десислава Атанасова винаги има някакво открояване от тълпата и някакво послание, което видяхме още в първия ден. Нейният костюм съвпадаше с цветовете на Европейското знаме. Корнелия Нинова разчита на тъмните цветове и бели ризи, което е по-близо до мъжете, като демонстрира, че знае защо е там и какво трябва да се свърши", обясни Ина Иванова.

Според психолога смекчаването на тона в пленарната зала е дошло след негативния отзвук в обществото на случващото се и показва, че депутатите все пак се вслушват в избирателите си.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback