Бюджет 2023 предвижда голям дефицит и нарастване на дълга

Отстъпката от 25 ст. на литър гориво ще отпадне преди официалния край на мярката

20.10.2022 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет е готов с проекта на държавния бюджет за 2023 година. Той отново ще е с дългова дупка, за да може държавата да покрие разходите си.

Дефицит от 6,6% и нарастване на дълга на близо 29% от брутния вътрешен продукт, залага финансовото министерство в проектобюджета за догодина. 

"Рискът при голям дефицит е в един даден момент да не можем да имаме ликвидност в бюджета", каза служебният министър на финансите Росица Велкова. 

Финансовото министерство залага икономически ръст от малко над процент и половина и инфлация под 5%. Според параметрите до 2025 година страната ни ще трупа все по-голям дълг, като след 3 години той ще заема близо 40% от БВП. 

"Което е под Маастрихските критерии от 60%, но е сериозно предизвикателство за малка и отворена икономика в условията на валутивен пазар да набира в подобни размери дългово финансиране", отбеляза Велкова.

Бюджетът предвижда минималната заплата да бъде 710 лева, а пенсиите няма да се увеличават извън предвиденото в швейцарското правило. Ставките от 9% за топло, 0% за хляб и брашно и освобождаването на електроенергията и газта от акциз остават да действат до средата на 2023 година. 

Акцизът на тютюна и нагреваемите устройства обаче ще бъде увеличен, а данъчните Ковид облекчения ще отпаднат. 

"Предвидено е премахване на всички данъчни ставки в ДДС, които бяха въведени от 2020, 2021 и 2022 г.", посочи Велкова.

Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво пък ще отпадне още преди официалния край на мярката. През 2023 година линията на бедност ще бъде 504 лева, а малко над 873 хиляди пенсионери ще продължат да имат доходи под нея.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК