Продължава разчистването на пострадалите от водното бедствие квартали в Мизия

Дарения се събират на специална банкова сметка и чрез sms на кратък номер 1466

11.08.2014 | 14:49 Редактор: Ирина Георгиева
Продължава разчистването на пострадалите от водното бедствие квартали в Мизия

Продължава разчистването на пострадалите от водното бедствие квартали в Мизия. Очаква се днес на 11 август да бъдат отводнени и последните постройки, до които нямаше достъп заради потопа. В града вече работят доброволци, но има нужда от допълнителна работна сила за почистването на наносите от наводнените къщи. 

Водата в Мизия все още е негодна за пиене и миене, предупреждават от БЧК. Кампанията в подкрепа на пострадалите след наводнението в Мизия продължава. Дарения се събират на специална банкова сметка и чрез sms на кратък номер 1466.

Междувременно министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова съобщи, че ще посети през следващата седмица Мизия, за да се запознае с работата по възстановяването на засегнатите от наводненията учебни заведения. След това Коларова ще определи и следващите мерки, които да се предприемат за гарантиране  на нормалното започване на учебната година в района.

Особено засегнато е основното училище „Цанко Церковски“ в града, като първият етаж е бил напълно залят. Неизползваемо е оборудването – чинове, маси, шкафчета, както и физкултурният салон, пишат от пресцентъра на МОН. По техни данни наводнени са дворът и подземните помещения. Унищожени са и наличните и новодоставените учебници, като ще бъдат заменени изцяло. Останалите два етажа на сградата не са пострадали.

Професионалната гимназия по химични технологии „Васил Левски“ в града е засегната сравнително по-малко, но са наводнени работилниците и кухненския блок. Вторият етаж е потенциално използваем.

Лазар Додев докладва, че започва почистването на двете училища, като до  следващата седмица трябва да приключи възстановяването на дворовете и вътрешните пространства. На място са се включили много родители, учители и ученици от горните класове. Изпратени са бригади от доброволци от различни фирми и учреждения.

Същевременно стана ясно, че щетите от поройните дъждове във Великотърновска и Габровска област вече са отстранени изцяло.