fallback

Тихомир Безлов: Служебното правителство реално трябва да запази финансовата стабилност

То няма да реши проблема с енергетиката, нито да въведе страната в еврозоната, коментира експертът

07.08.2014 | 10:16 Автор: Мариета Иванова

Служебното правителство реално трябва да запази финансовата стабилност, коментира в предаването Денят ON AIR  с водещ Веселин Дремджиев- Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му назначеният от президента на кабинет няма да реши „нито проблема с енергетиката, нито да въведе страната в еврозоната“.

Според Безлов влизането в банковия съюз на ЕС може да се разглежда по-скоро като жест от страните- членки и подчерта, че след направената покана, следва да се изчака и да се види какво ще се случи.

Експертът коментира и казуса с КТБ като изрази съмнение, че е възможно да стане ясно какво реално се случва с банката и тази информация да бъде направена публично полезна.

Той посочи, че дискусията с облигационерите е интересна за коментар, с оглед на това, че в проспекта на изтичащата емисия е записано, че „ако не се плати лихвата, тя се капитализира“. - „Технически всичко е предвидено. Не е нужно да ни плашат с това какъв апокалипсис ще настъпи, ако не се платят тези 150 млн. по емисията“. По думите на Безлов разпространяването на информацията по темата е било PR ход на тези, които искат да се плати тази емисия, тъй като след това всички ще имат претенции да си получат парите- в противен случай, ще бъдат третирани различно.

Според Безлов един от проблемите в случая с КТБ е продължаващо по думите му „непочтено поведение на БНБ“ с оглед на малкото данни по случая, които представят от Централната банка. - „Там ситуацията, според мен, е действително тежка и там действително следва да има промени,“ допълни Безлов.

 

fallback
Още от България
fallback