Учредиха нова формация - Коалиция Десните

06.08.2014 | 18:03
Учредиха нова формация - Коалиция Десните

ПП Български демократически форум, ПП Единна народна партия, ПП Синьо единство и участници в гражданската квота на съюза в състав: д-р Илко Семерджиев, Деница Сачева, Юлиан Войнов и Бойко Станкушев представиха десния политически съюз Коалиция „Десните”.

Новата формация търси „колебаещите се десни избиратели, които може би са се отказали да гласуват, заради липсата на последователност в принципите“, заяви пред медиите председателят на Български демократически форум Жаклин Толева.

„Искаме да правим ясна дясна политика и да представяме идеите си пред хората, а не да се обясняваме за трудни партньорства или компромиси, които е трябвало да се правят“, допълни председателят на Синьо единство Христо Панчугов.

„Нас ни събира сходството в мисленето, общата ни биография и визията ни за бъдещето, а не аритметиката“, подчерта Мария Капон, председател на Единната народна партия и уточни, че формацията няма да работи с ГЕРБ.

Коалиция „Десните“ ще бъде отворена за десните партии от Реформаторския блок като ДСБ, СДС и БЗНС, стана ясно още на пресконференцията на новия блок.

В платформата си членовете на „Десните“ се определиха като различни от десния център, заявиха подкрепата си за фискална децентрализация и навременни реформи в образователната, здравната и пенсионната система, за солидарен модел на здравно и пенсионно осигуряване, без непременна подкрепа на държавата; обявиха, че разчитат на подкрепата на малкия, семейния и средния бизнес.

До седмица ще бъде обявено ръководството на новата формация – председател и Национален съвет. Предстои обявяването на предизборна и управленска програма.