fallback

Хората в Мизия се тревожат от епидемия след оттеглянето на водата

На 6 август е обявен жълт код за дъжд и гръмотевична активност в шест области на страната

06.08.2014 | 10:44 Автор: Ирина Георгиева

Четвърти ден след наводнението в Мизия, нивото на водата от придошлата р. Скът бавно спада, оставяйки след себе си тиня и отпадъци. Местните хора се тревожат, че след оттеглянето на водата в града може да се развие епидемия. Експертите предупреждават, че след бедствието възникват замърсявания с микроорганизми, които могат да доведат до сериозни чревни инфекции и хепатит А.

Продължават операциите по отводняване в град Бяла Слатина и селата Борован, Нивянин и Галиче. Край Бяла Слатина още има къщи, напълно отцепени от света. Извършва се постоянно наблюдение на нивото на реките Искър и Скът. Тази сутрин, на 6 август в града отново валя доста интензивен дъжд.

Междувременно жълт код за дъжд и гръмотевична активност, днес на 6 август, е обявен в шест области, съобщава НИМХ. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен и София-област, където очакваните количества са между 10 и 20 л/кв.м локално и до 35-40 л/кв.м. Очакват се гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра, ще има и градушки.

На отделни места се очакват значителни повишения на водните нива в басейните на някои реки от Дунавския водосбор. Повишения на водните нива се очакват и за реките от Западнобеломорския водосбор - Места и Струма, в горните им течения и съответните им притоци. Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно.

 

 

fallback
Още от България
fallback