Служебният кабинет ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар

Бездействието при криза е недопустимо, заяви Плевнелиев

05.08.2014 | 12:55 Редактор: Мариета Иванова
Служебният кабинет ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар

Още на първото си заседание служебният кабинет ще номинира за еврокомисар Кристалина Георгиева, заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Dnes.bg.

По думите му служебното правителство ще спазва стриктно принципите на надпартийност и последователност. - „То е и възможност да се предприемат значими стъпки, да се реализират важни държавни приоритети“, заяви държавният глава при представянето на състава на сформирания от него служебен кабинет.

Сред тях Плевнелиев нареди споразумението за партньорство с ЕС, България в НАТО 2020, подготовката за влизане в банковия съюз.
„Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо“, категоричен е Плевнелиев.

По думите му безпринципното противопоставяне не носи нищо добро и „такъв подход не може да се очаква от служебното правителство“.

Още по темата

Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за раздутите разходи за финансово необезпечените обществени поръчки и договори“, обеща Плевнелиев.

Президентът разкритикува 42-то НС. По думите му то е останало глухо в своите последни дни за необходимата ревизия на бюджета на държавата. Според Плевнелиев бюджетът е бил сбъркан още при създаването му. По думите му съзнателният отказ от поправяне на грешките означава по-малко сигурност в държавата в този преходен период.

Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес, категоричен беше държавният глава.

Плевнелиев заяви, че ревизия на бюджета ще има и тя ще бъде изготвена и внесена от служебния кабинет още в първите дни на 43-то НС.

Президентът определи ситуацията в българската енергетика като "критична". По думите му за големите енергийни проекти трябва да се търси консенсус. - "Ние сме за всяка тръба, която може да мине през България и да донесе диверсификация", изтъкна той.

Плевнелиев изреди редица задачи на служебния кабинет - в образованието, правосъдието, за работещо електронно правителство.

По думите му за организиране на свободни и честни избори в МС отново ще заработи Граждански борд.

Все пак президентът напомни, че служебният кабинет е ограничен по време и правомощия, но по думите му може да напарви важни стъпки, които следващият кабинет да надгражда.

Служебният кабинет ще работи за това настоящата ситуация да е повратната точка за повече стабилност и диалог, обеща той.

Предсрочните избори ще се проведат на 5 октомври. Утре президентът ще разпусне с указ 42-то НС и ще назначи служебния кабинет, който да поеме управлението на страната, обяви президентът Росен Плевнелиев.