Проданов: КТБ не трябва да бъде ликвидирана, а оздравена

АБВ се ангажира да работи за по-силна държава, която да помага на бизнеса

05.08.2014 | 10:31 Редактор:
Проданов: КТБ не трябва да бъде ликвидирана, а оздравена
Проданов: КТБ не трябва да бъде ликвидирана, а оздравена

Най-добрият сценарий за КТБ е да бъде оздравена, а не ликвидирана, заяви Константин Проданов, икономически експерт от Граждански експерт от партията в предаването Денят Он Ер.  Според него, ако финансовата институция бъде ликвидирана, следите какво точно се е случило, ще бъдат изтрити. По негови думи страната ни трябва да направи така, че да не се повтаря моделът КТБ, а това ще бъде възможно само, ако се вземат редица мерки по отношение на начина, по който функционират обществените поръчки в държавата или начинът, по който се разпределя финансовият ресурс.

"Ликвидацията на КТБ като такава в момента няма да реши тези проблеми, а просто ще натовари данъкоплатците с една допълнителна сума. Нека за момент да се запитаме всъщност какво означава да я ликвидираме и да се пристъпи към гарантиране на депозити и изплащането на тези, които са до 100 000. Става дума за 3 млрд. и половина лева. Това означава, че целият фонд за гарантиране на влоговете заминава там. Утре вече нямаме фонд за гарантиране на влоговете, а той е пълнен от вноските на банките в продължение на години.  И ще трябва да се емитира нов дълг," коментира Проданов.

Икономистът заяви още, че АБВ поема ангажимент пред работодателските организации да работи за една по-силна държава, която да помага на бизнеса. По неговите думи това означава държава, която ще инвестира заедно с бизнеса, която ще управлява и ще насочва публичния ресурс към него по възможно най-прозрачния начин.

Още по темата

"Всеки един от елементите в програмата на АБВ, която предлагаме, под една или друга форма, вече е възприет някъде. Това, което на мен, като човек, който се занимава с инвестиции най-много ми харесва, и срещна разбиране сред работодателите е елементът на повече държава, но не в този страшен севернокорейски вариант. Това е създаването на държавна инвестиционна компания, която ще инвестира на принципа на публично - частното партньорство с миноритарни дялове в определени частни предприятия в отрасли, които се считат за стратегически за страната," обясни Проданов.

Българският бизнес няма достатъчно собствен капитал, а за да се утвърди на чужди пазари му е нужна държавна подкрепа. Зад тази теза застана финансистът.

"Не говорим за държава, която ще му диша във врата, а говорим за държава, която ще му помогне и ще му предостави финансов ресурс - такъв, който други банки не биха му предоставили. Ще бъде на миноритарен принцип, т.е. основните решения ще бъдат взимани от частен инвеститор, а държавата ще следи, ще контролира този процес," допълни Проданов.

Вижте целия коментар в следващия видео материал.