С въвеждането на президентска република ще се преодолее политическата криза, смятат в АБВ

Лидерът на партията Георги Първанов предложи разширяване на президентските правомощия

03.08.2014 | 17:30 Редактор: Мариета Иванова
С въвеждането на президентска република ще се преодолее политическата криза, смятат в АБВ

Въвеждането на президентската република и смесената избирателна система ще реши проблема с политическата криза у нас, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов по време на политическа дискусия. Той предложи разширяване на президентските правомощия, сред които и правото на държавния глава да разпуска парламента.  

Според Първанов ниският рейтинг на парламента, сравним с този от времето на Жан Виденов, и неефективността на 42-то Народно събрание налагат необходимостта президентът в такива случаи да разпуска тази институция. По думите му парламентаризмът е в сериозен упадък и е необходим нов политически модел. Първанов е на мнение, че президентът трябва да назначава премиер, който може да формира парламентарно мнозинство. Георги Първанов категорично не се съгласи с мнението на бившия вече лидер на БСП Сергей Станишев, че АБВ не е ясен субект. 

Първанов опроверга и слуховете за общи действия с Бойко Борисов и дори разкритикува неговото управление. 

Да се намери система за контрол върху приходите и изразходването на партийните финанси, предлагат още от АБВ. 

Формацията не одобрява споразумението с „Уестингхаус” за седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, смята, че то е подписано на тъмно и е далеч по-неизгодно от договореностите за АЕЦ „Белене”. Освен политическата, трябва да се решава и демографската криза, твърдят от лявата партия.