fallback

Намаленият бюджет на столичната „Бърза помощ” засегна заплащането на екипите

От другия месец работещите ще получат по-големи възнаграждения, обеща директорът д-р Александър Златанов

03.08.2014 | 16:46 Автор: Мариета Иванова

С 59 лева по-малко са получили екипите в столичната „Бърза помощ” през последния месец. Причината е намаленият бюджет. Временно изпълняващият длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Александър Златанов  обещава, че още от следващия месец работещите ще получават по-големи възнаграждения. 

Увеличението ще дойде от това, че заповедта на здравното министерство за намаляване на бюджета с 1,5 % отпадна. Това означава, че от следващия месец спешният център ще има на разположение още 80 хил. лева. 

По думите на д-р Александър Златанов  „до една година спешната помощ ще се стабилизира и ще стане нормална. До три години ще стане доста прилична, а до пет години-ще изпревари страни, с които вие правите сравнения, като една Румъния, например.“ 

От първи септември екипите на спешна помощ вече ще работят вместо по 8, по 7 часа на денонощие. 

Д-р Златанов посочи още, че и  работещите екипи вече са малко повече. „Седем от тях- лекари, три фердшери и медицинска сестра. Положителното е това, че са назначени повече, отколкото са напуснали,“ коментира той.

Относно сигурността на лекарите д-р Александър Златанов обясни, че вече на екипите на спешна помощ помагат полицейски патрули, които ги придружават по адреси.  

Вижте още в репортажа на Борислав Петров и Димитър Розов. 

 

fallback
Още от България
fallback