fallback

Има загинал при потопа в Мизия

БЧК започна кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите на кратък номер 1466

03.08.2014 | 12:16 Автор: Мариета Иванова

Един човек е загинал при наводнението в град Мизия, потвърдиха в ефира на Bulgaria On Air главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Мъжът не е напуснал дома си, въпреки предупрежденията.   

Към момента има информация за между 7 и 10 души, които имат нужда от помощ за евакуиране. Стотици къщи са наводнени, а десетки са разрушени, коментира още Николов. Той допълни, че в последните часове има понижение на нивото на водите с около 10 – 12 сантиметра. По думите му до края на деня и утре се очаква водата от наводнението да се понижи и да започне търсенето на евентуални жертви под постройките. 

Николов посочи още, че на места водата достига до 7-8 метра дълбочина, което прави невъзможно преминаването по суша, а само с допълнителна плаваща техника. Той посочи още, че към момента не е необходима допълнителна техника за спасителните екипи.

Още по темата

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посочи, че от петък – 1 август, е започнала превантивната работа за предупреждаване на населението.

„И местната власт, и служители на МВР предупреждаваха населението дом по дом с оглед да напуснат домовете си. Имаше жители, които не са се съобразили”, посочи още Лазаров. 

Той допълни още, че количеството паднали валежи са били 93- 95 литра на квадратен метър. В резултат на образувалата са приливна вълна са съборени 20 къщи. Повече от 500 души  са евакуирани. Част от тях са настанени при свои роднини. Останалите са настанени в осигурените от местната власт едно училище и детска градина. 

Над 300 служители на МВР от съседни райони са мобилизирани да оказват помощ на пострадалите в района. Лазаров допълни, че на място има около 100 единици техника.

По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова аварийно спасителното звено на Столичната община е заминало за Мизия. Екипът от общо 10 души е ръководен от директора на „Обществен ред и сигурност” Красимир Димитров. За Bulgaria On Air Димитров коментира, че екипът разполага с необходимото оборудване да окаже помощ на пострадалите.

БЧК започна кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите на кратък номер 1466.

 

fallback
Още от България
fallback