Има ли пробойни в системата за съхранение на секретни документи?

Коментар на Цвета Маркова, адвокат и бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ)

31.07.2014 | 11:04 Редактор:
Има ли пробойни в системата за съхранение на секретни документи?
Има ли пробойни в системата за съхранение на секретни документи?

Много интересни неща се случват в последните дни, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air адвокатът и бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова по повод предоставените от Николай Бареков на прокуратурата документи, за които се твърди, че са "архивни извадки от досието" на Бойко Борисов, издадени от "структурни звена на МВР и службите за сигурност", и  съдържащи данни за извършени от него престъпления.

„Друг е въпросът защо точно сега, защо точно той (Николай Бареков), защо точно по този начин,“ заяви Маркова. Тя посочи, че е много интересна реакцията на всички в системата за сигурност – бивши и настоящи, а може би и бъдещи кадри. - „По моя преценка няма кой да ви каже истина сега и то по една причина, всички, които са в службите за сигурност, към 2002 година също са били там. Тогава за първи път се извършва проучване по Закона за защита на класифицираната информация и в рамките на това проучване би трябвало да има съответните отбелязвания за проверка на оперативния отчет. Това означава, че n-броя служители от национална служба сигурност, която тогава беше част от МВР, а Борисов беше главен секретар, са сложили подпис, че няма такава информация“.

По думите на Маркова, ако прокуратурата в кратки срокове не излезе с информация по случая, „ще означава, че никой не иска да дразни бъдещия премиер“.

Тя посочи още, всъщност „принадлежността към службите дава т.нар. чадър над лицето“. - „И ако се води към службите, тази принадлежност представлява пречка за работа над това лице. По принцип, когато едно лице е сътрудник към службите, това прави преграда да бъде разработвано в качеството му на криминален контингент от друга служба“, посочи още Маркова.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
tonio26
преди 10 години
Подменяне на документи в системата на МВР винаги е имало и ще има, за жалост. Сигнализирай за неуместен коментар