137 години от Съединението: Център на тържествата е Пловдив

Журналистката Нери Терзиева беше удостоена посмъртно за почетен гражданин на Пловдив

06.09.2022 | 17:42 Редактор: Теодора Патронова

България отбелязва 137 години от Съединението. Център на тържествата по традиция е Пловдив, но празнични прояви имаше в цялата страна.

В Пловдив честването на 137-та годишнина от Съединението започна с молебен в катедралния храм "Света Богородица". Пловдивският Митрополит Николай отново произнесе остра реч като обвини политиците в насаждане на омраза.

"Има пълно отсъствие на допирни точки между опонентите, състояние на пълна гражданска непоносимост и егоизъм, които връзка краката на държавата с железни окови", изтъкна той.

Кулминацията на честванията всяка година е възстановката на събитията от 1885г. Тази вечер в нея се се включат 80 души. Мъжете, които участват пресъздават летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от времето на Съединението.

В Деня на Съединението журналистката Нери Терзиева беше удостоена посмъртно за почетен гражданин на Пловдив. Най-високото отличие получи и съпругът ѝ журналистът Евгени Тодоров.

"Това е най-почетното признание в Пловдив. Мисля, че съм дал не малко. Мисля, че и Нери даде, защото ние цял живот сме работили за Пловдив", каза той.

И тази година част от празника бе международен маратон, който тръгна от град Съединение. Началото беше дадено с изстрелването на черешово топче, а участниците пробягаха 22-километровото разстояние до Пловдив.

"Харесвам предизвикателството и в чест на празника днес също, тъй като се явявам всяка година и се старая да подобрявам времето", обясни участието си Петър Петров.

"Днес отбелязваме достойно тази велика дата. Около 120 участника от цялата страна дойдоха на мемориален маратон "Съединение", обясни гл. секретар на мататона Мария Милева.

През целия ден граждани поднасяха венци и цветя пред Паметника на Гаврил Кръстевич.

С пищна заря, продължила повече от 10 минути, завърши честването на празника в Пловдив. На място бе и президентът Румен Радев, който се поздрави с хората, които дойдоха да гледат церемонията на живо.

В своето слово той отбеляза, че Съединението е важен етап, но истинският ключ към успеха е в единението и допълни, че политическите бесове и егоизми ерозират устоите на нацията, защото етиката е в основата на успеха и в провала на всяко едно общество. В своята реч президентът засегна и актуалните теми, свързани с войната в Украйна, с мигрантската криза и с наводненията в Карлово.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК