На море през септември - 30% по-малко спасители остават по родното Черноморие

От средата на месеца на много от плажовете ще останат само обходни двойки

01.09.2022 | 19:14 Редактор: Елеонора Танева

С 30% намалява броят на спасителите по българското Черноморие от днес. След 15 септември на много от плажовете ще останат само обходни двойки. Властите призовават туристите, които са избрали септември за почивка, да бъдат внимателни.

От изключителна важност е хората да не застрашават както своя, така и живота на спасителите. Макар и в края на лятото от спасителната служба е подготвила клип с основните правила, които туристите трябва да спазват на плажа. Първа стъпка за превенция на инцидентите е плажуващите да могат да плуват, плувайте близо до спасителния пост.

"Освобождавам 6 спасители от общо 10, остават четирима, включително и аз като пети допълнителен. Това в никакъв случай не предпоставя по-ниско ниво на обезопасяване", заяви концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.

Трудно лято - така спасителите от Южното Черноморие определят най-отпускарските месеци юли и август.

"Най-често е неспазването на изискванията на водното спасяване, мъртвото течение, вълната, която обръща ветровата вълна и плуването на далечно разстояние, без да имат физически възможности", уточни инструкторът по водно спасяване към БЧК Иван Алексиев.

"Когато има жълт флаг и обратен вятър, който духа от сушата към морето, винаги вдигаме жълто знаме и тогава ги ограничаваме децата с пояси ли ще бъдат, с надуваеми душици ли ще бъдат", заяви старши спасителят от Северен плаж в Бургас, Петър Русев

В Слънчев бряг от общо 110 спасители, в първите дни на септември остават около 60-70. На всеки плаж концесионерите ще преценяват на място, в зависимост от туристите, колко спасителите да освободят. През другата седмица от Асоциацията на концесионерите предвиждат среща в Созопол, където ще бъдат обсъдени предложения за следващия сезон, как да се справят с недостига на спасителите по морето. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК