Социалните жилища отиват от “Възраждане” в “Аспарухово”

В момента над 2000 варненци чакат за общински жилища, защото не могат да си позволят да плащат свободен наем.

29.07.2014 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
Социалните жилища отиват от “Възраждане” в “Аспарухово”

Социалните жилища, които общината планираше да построи в квартал “Възраждане”, ще бъдат изградени на територията на пострадалия от природното бедствие варненски район “Аспарухово”. Това става ясно от обществена поръчка за изготвяне на технически проект за въпросната сграда, обявена от местната администрация, предаде агенция Черно море.

Община Варна планираше да построи блок с 40 социални жилища върху общински терен в район “Младост” с 4 млн. лв. европейски пари. Жители на „Възраждане“ обаче започнаха протести срещу изграждането на социален блок в района. Недоволството им бе продиктувано от намерението на градската управа да построи сграда, в която да бъдат настанени уязвими, малцинствени и социално слаби групи.

След броженията от администрацията намериха друг подходящ терен в близкото до Варна село Каменар, но и там част от населението не прие добре идеята.

Тогава от общината решиха да строят двуетажни къщички вместо блок, но и това тяхно намерение срещна остър отпор заради опасения, че жилищата ще бъдат дадени основно на роми.

Стигна се до там, че местната администрация се наложи да информира Управляващия орган по финансиращата програма (Регионално развитие), че не може да изпълни поставените условия и проектът бе прекратен.

След потопа в "Аспарухово", в резултат на който десетки жители загубиха домовете си, администрацията отново е отправила запитване дали проектът не може да бъде възобновен и изпълнен на друг терен. Като мотив се посочва и обстоятелството, че пострадалите граждани от “Аспарухово” отговарят на условията за ползване на социалните жилища.

От Управляващия орган са отговорили, че биха могли да преразгледат решението си, ако варненската община в най-кратки срокове изготви преработено проектно предложение. Тя трябва да се ангажира и да изпълни всички дейности до 31 октомври 2015 г. Така се стига да настоящата поръчка.

Към момента над 2000 варненци, плюс пострадалите от бедствието, чакат за общински жилища, тъй като не могат да си позволят да плащат свободен наем.