БСП избира нов лидер днес

Общо 29 са номинираните до момента кандидати за заместник на Станишев

27.07.2014 | 09:04 Редактор: Мариета Иванова
БСП избира нов лидер днес

На извънреден конгрес днес социалистите ще изберат лидер на БСП. Номинираните до момента кандидати за лидерския пост са общо 29.

Още по темата

На 7 юли Сергей Станишев, ръководил БСП в продължение на 13 години, призова на 27 юли да бъде избран нов лидер на левицата и предизборна платформа на партията. Преди 20 дни той допълни още, че остава в първите редици на битката и че ще застане до новия лидер.

След неудовлетворителните резултати на левицата на евроизборите, много от социалистите поискаха оставката на Станишев.

Поради големия брой номинации за лидер на партия днес, се очаква- такъв да бъде избран на балотаж, тъй като е малко вероятно на

Още по темата

един от тях да събере достатъчно гласове на първия тур.

Експертните прогнози сочат, че с най-големи шансове да стигнат до втори тур в гласуването са: Драгомир Стойнев, Михаил Миков, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Янаки Стоилов.

Някои анализатори не са убедени, че посоченият от Станишев кандидат за лидер на левицата- Драгомир Стойнев, ще оглави партията.

Експертите подчертават, че от избора на нов председател зависи и какъв път ще поеме партията. Подобно мнение подкрепиха и по-голямата част от кандидатите.

Социалистите хвърлиха вината за падането на правителството на Пламен Орешарски на ГЕРБ и ДПС – упрек, който ДПС не прие.
8 социалисти гласуваха против оставката на правителството на Пламен Орешарски, а седем се въздържаха по време на гласуването в четвъртък-25 юли.

В 41-то народно събрание премиерът в оставка Пламен Орешарски беше депутат от „Коалиция за България”, а по време на управлението на тройната коалиция– финансов министър.