fallback

Лидия Йорданова: Все по-трудно ще става да се говори за обществено доверие

През последната година и половина съвсем съзнателно се създаваше масов хаос, коментира социологът

26.07.2014 | 09:31 Автор: Мариета Иванова

Кредитът на доверие към институциите и към фигурите, които ги ръководят, е толкова   изчерпан, че може да се говори за криза на легитимност- както на институциите, така и на политиците, коментира в предаването Денят ON AIR  Лидия Йорданова от „Екзакта рисърч”.

Тя посочи, че в годините на прехода се наблюдава плавно намаляване на доверието към всички институции и политици и увеличаване на дела на политически апатичните хора.

Социологът допълни, че данните от публикуваното в края на седмицата проучване на „Екзакта рисърч”, регистрират истинско дъно на доверието към институциите от началото на прехода.  

„Всеки, който иска да поеме отговорност за България, трябва да е наясно, че оттласкването от това дъно ще е много трудно, при все че липсва здрава обществена атмосфера, все по –трудно ще става да се говори за обществено доверие”, коментира Йорданова.

Тя допълни, че през последната година и половина съзнателно се „създаваше масов хаос, масово се ескалираха напрежение и събития, при което избирателите, честно казано, настръхна, апатичният стана „много трайно” апатичен. И се стигна дотам, че твърдите ядра  започнаха да се колебаят дали това наистина са партиите, зад които застават,” посочи Йорданова.

Данните на „Екзакта рисърч” сочат около 11% преднина на ГЕБР пред БСП в симпатиите на имащите право на глас. По думите на Йорданова АБВ и новата националистическа коалиция НФСБ и ВМРО също имат шанс да влязат в парламента.   

Вижте още интервюто от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback