ДБ: Служебният кабинет по всякакъв начин иска да върне зависимостта ни от Русия

Нови престрелки между бившите управляващи и служебната власт

20.08.2022 | 18:50 Редактор: Искра Ангелова

Нови престрелки между бившите управляващи и служебната власт. Решението на правителството да вземем само един от договорените 7 танкера с втечнен газ отново стана повод за сблъсък.

Умишлено страната ни е взела само един от общо 7 танкера с природен газ от Америка, смятат бившите управляващи. Според "Демократична България" служебното правителство по всякакъв начин се опитва да върне зависимостта на страната от Русия.

"Служебният кабинет продаде мача. Тези танкери бяха доставени с участието на ЕК. Те правят всичко възможно да затворят всички врата и да остане само Москва. Но не си дават сметка, че ако се обърнат към Русия - следва серия от ултиматуми", коментира Мартин Димитров от "Демократична България".

Вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи действията на кабинета "Донев".

"Действяита за гарантиране на доставката са стъпка в правилната посока. Вярвам на министъра на енергетиката", заяви тя.

От ДБ призоваха служебното правителство да предприеме незабавно мерки и предложи 6 решения на енергийната криза.

"Да бъдат купени слотове в Гърция. Второ междусистемната свързаност с Турция най-накрая да бъде направена, трето - втечненият газ няма алтернатива в тази ситуация. Газовата връзка с Гърция на всяка цена да бъде завършена и от 1 октомври да купуваме на по-ниска цена. Може да купуваме алжирски газ със суапове. И шесто - трябва да има компенсации за гражданите и за бизнеса. Радев премиерът Донев обърнаха ли се към официалните власти на Гърция и Турция?", допълни Димитров.

За спешни дипломатически разговори призова и енергийният експерт Иван Хиновски.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК