fallback

WSJ: Българският премиер подаде оставка, на фона на банкова криза

Редица международни медии свързват публичното недоволство срещу корупцията и ситуацията около банките с оттеглянето на кабинета

24.07.2014 | 12:03 Автор: Мариета Иванова

Водещи световни медии писаха за оставката на правителството на Пламен Орешарски. The Wall Street Journal, Reuters, The Guardian и BBC отбелязват, че банковата криза и публичното недоволство срещу корупцията са основните причини за провала на кабинета.

WSJ публикува материал със заглавие: „Българският премиер подаде оставка, на фона на банкова криза“. Това отваря пътя към назначаването на служебно правителство и предсрочни избори. Изданието отбелязва, че по този начин съдбата на няколко ключови за страната проекти, остава неясна. Наред с „Южен поток“, изданието не пропуска да отбележи, че се отлага във времето и възможността за подписването на контракт на стойност 5 млрд. долара с Уестингхаус за изграждането на седми реактор в АЕЦ "Козлодуй.

Reuters също акцентира на икономическия бекграунд на политическата криза в заглавието: Българският премиер напуска, а банковата криза остава нерешена. Агенцията посочва, че коалицията, водена от социалистите, е повишила минималната заплата, положила е усилия за намаляване на бюрокрацията за бизнеса и  е успяла да привлече инвеститори за 1,5 млрд. евро от емисия на български еврооблигации. Но тези успехи остават в сянката на дългите протести срещу корупцията, лошата реакция при наводнението във Варна и проблемите с „Южен поток“, пише Reuters.

The Guardian добавя, че в България, най-бедната страна в ЕС, предстоят втори предсрочни избори само в рамките на 2 години. Публикацията обръща внимание на общественото недоволство срещу кабинета и маркира съвпадението, че оставката идва в денят, в който преди 12 месеца протестиращите се блокирали входовете на народното събрание в продължение на 8 часа.

BBC, от своя страна, вижда слабия резултат на социалистите на евровота като повратния момент, довел до нестабилност в управляващата коалиция. Малко пресилено, медията съобщава, че страната ни се бори с най-голямата банкова криза от десетилетия.

 

fallback
Още от България
fallback