Проф. Михаил Мирчев: Прегръдката между ГЕРБ и ДПС става все по-братска

Възстановяването на БСП зависи много от това кой ще е новият лидер, коментира политологът

24.07.2014 | 11:37 Редактор: Мариета Иванова
Проф. Михаил Мирчев: Прегръдката между ГЕРБ и ДПС става все по-братска

След кафето между ГЕРБ и ДПС в Кърджали прегръдката между двете партии става все по-братска, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air политологът проф. Михаил Мирчев. По думите му обаче, е много вероятно през октомври да бъде търсен нов „златен пръст“, който да осигури мнозинство в парламента.

„Ако вървим към коалиция ГЕРБ с ДПС, които вероятно ще имат около 120 депутати, и ще е по-вероятно да имат трети партньор. Най- видимо е това да бъде Реформаторския блок, но там има едно неудобно обстоятелство, а именно, че вътре в Реформаторския блок има анти- ДПС партия, втора турска партия, която е много по-сепаратистко турска - тя е на директно подчинение на турския премиер. Така че, много ще им бъде трудно,“ заяви проф. Мирчев.

На въпрос на водещия Иван Нончев дали БСП има шанс да се възстанови от загубата на евроизборите политологът подчерта, че е много вероятно и, че това зависи от кой ще бъде избран за нов лидер на левицата. Мнението на проф. Мирчев е, че Драгомир Стойнев и Янаки Стоилов имат потенциал да съживят БСП, както и че има други кандидати с потенциал, но били по-слаби.

Политологът посочи, че за привличането на загубените около 300 – 400 хиляди гласа по време на евроизборите е необходимо новият лидер да вдъхва морално доверие.

„Това, което най-болезнено се преживява от симпатизантите на левицата, е изпускането на моралната компонената. Имаше много сметки, много корпоративни заигравания, много компромиси, на които не бяха дадени отговори каква е здравата логика да се правят.  Електоратът на БСП е много чувствителен към моралността, въпреки че в днешно време е утопия да се говори за морална политика, но все пак трябва да го има като демонстрация и усещане“, посочи проф. Мирчев.

На въпрос дали в следващия парламент ще има автентична десница  политологът коментира, че лично той „не я вижда“. -„ГЕБР в никакъв случай не са десница, още повече автентична. Те са партия на властта- корпоративна партия, която се стреми единствено към пари и власт. Реформаторският блок все още не могат да намерят формула. Те се заиграват с един много пещерен антикомунизъм, с много иделогизация, а това не е реална политика. Те трябва да се върнат към реалната политика и то към ясни, видими, разпознаваеми национални интереси и на българската нация“, заяви Мирчев.

Той посочи още, че очакваният успех на „България без цензура“ е много прехвален.

„Става дума само за 230 хиляди гласа. Според мен около 100 хиляди гласа са купени гласове (при евроизборите). Там са похарчени над 30 милиона лева, при това са сиви и черни пари и  има косвени тези доказателства за това“, коментира политологът.

Експертът допълни, че остава въпросът дали отново ще бъдат намерени тези пари и второ - „дали ще мине отново номерът“. В същото време коалицията се разпада, ВМРО се оттегли, „медиите са наострени, може да има международни наблюдатели“, заяви още Мирчев и подчерта, че „едно е да имаш пари, друго е да можеш да купуваш ефективно с тях“.