fallback

Работодатели и синдикати настояват за специален надзорен комитет на БНБ заради КТБ

Функцията на структурата ще е да опази интересите на всички засегнати

23.07.2014 | 17:24 Автор: Мариета Иванова

Незабавно създаване на специален независим надзорен комитет, учреден от Българската народна банка, който да намери решение за оздравяване на Корпоративна търговска банка, както и да опази интересите на всички засегнати. Това предложиха национално представените организации на работодателите и синдикатите у нас. Те настояват също незабавно да започнат преговори за влизането на България в Европейския банков съюз, защото според тях доверието в банковата система е изгубено.

Идеята за надзорен комитет да бъде обсъдена до края на седмицата с Управителния съвет на БНБ, настояват още работодателите и синдикатите.

Лидерът на КНСБ обясни, че са обсъдени и конкретни имена на експерти, които да влязат в новия надзорен комитет, но отказа да коментира конкретни номинации.

Решението на кризата с КТБ, според обединените партньори, трябва да бъде пазарно и да не е за сметка на българския данъкоплатец. За да се затегне банковия надзор и да не се допусне подобна на тази с КТБ криза, бизнесът и синдикатите искат още и започване на преговори за влизане на страната ни в Европейския банков съюз, така както се договориха политическите сили на консултации при президента.

Исканията на организациите са изпратени днес в писмена форма до президента, премиера, управителят на БНБ, председателят на КФН и парламентарно представените политически партии.

От синдикатите и работодателите заявиха готовност за всякакви възможни действия, в зависимост от това как властите ще действат през следващите дни.

Вижте и репортажа по темата от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback