Работодатели и синдикати настояват за специален надзорен комитет на БНБ заради КТБ

Функцията на структурата ще е да опази интересите на всички засегнати

23.07.2014 | 17:24 Редактор: Мариета Иванова
Работодатели и синдикати настояват за специален надзорен комитет на БНБ заради КТБ

Незабавно създаване на специален независим надзорен комитет, учреден от Българската народна банка, който да намери решение за оздравяване на Корпоративна търговска банка, както и да опази интересите на всички засегнати. Това предложиха национално представените организации на работодателите и синдикатите у нас. Те настояват също незабавно да започнат преговори за влизането на България в Европейския банков съюз, защото според тях доверието в банковата система е изгубено.

Идеята за надзорен комитет да бъде обсъдена до края на седмицата с Управителния съвет на БНБ, настояват още работодателите и синдикатите.

Лидерът на КНСБ обясни, че са обсъдени и конкретни имена на експерти, които да влязат в новия надзорен комитет, но отказа да коментира конкретни номинации.

Решението на кризата с КТБ, според обединените партньори, трябва да бъде пазарно и да не е за сметка на българския данъкоплатец. За да се затегне банковия надзор и да не се допусне подобна на тази с КТБ криза, бизнесът и синдикатите искат още и започване на преговори за влизане на страната ни в Европейския банков съюз, така както се договориха политическите сили на консултации при президента.

Исканията на организациите са изпратени днес в писмена форма до президента, премиера, управителят на БНБ, председателят на КФН и парламентарно представените политически партии.

От синдикатите и работодателите заявиха готовност за всякакви възможни действия, в зависимост от това как властите ще действат през следващите дни.

Вижте и репортажа по темата от видео файла.