Оранжев код за опасно време е обявен в редица области

Очаква се на места валежите да достигнат до 60 литра на квадратен метър

22.07.2014 | 12:44 Редактор: Мариета Иванова
Оранжев код за опасно време е обявен в редица области

Оранжев код за опасно време е обявен в областите София-област, Пазарджик, Враца, Плевен, Ловеч и Габрово. В тези области се очаква да се развие мощна купесто-дъждовна облачност, с интензивни локални превалявания, придружени от гръмотевични бури и градушки.

Очаква се на места валежите да достигнат до 60 литра на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Предупреждението за потенциална опасност с код „жълто“ важи за областите Видин, Монтана,София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Бургас, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Шумен.

Метеоролози съветват хората да бъдат внимателни и да изчакват преминаването на бурята в закрити помещения.
Във връзка с прогнозата за времето днес Столична община напомня на гражданите да бъдат внимателни и да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения.

От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси на сгради, както и да не се стои под електропреносна мрежа и стълбове с високо напрежение, както и под дървета. От общината призовават гражданите да обезопасят незакрепени предмети по балконите на жилищата или офисите си. Опасно и потенциално опасно е времето и за съседните ни страни.

Властите в Сърбия обявиха за днес код оранжев на територията на цялата страна, опасността- отново валежи и силни гръмотевици. В Македония кодът е жълт, но тук валежите са придружени и от силен вятър. В Гърция, въпреки, че е най-топлото място на Балканите, също не е лишена от метеорологична опасност. Тук жълтият код предупреждава за силни гръмотевични бури.

Ситуацията не е по-различна и за централните райони на Стария континент. В Германия и Чехия властите са обявили код червен за опасност от наводнения, гъста мъгла и гръмотевици., а в Полша, Австрия и Унгария и Холандия кодът е жълт.
Утре се очаква подобрение на времето.