fallback

Повдигнаха обвинение на шофьора на румънския автобус, карал е с много висока скорост

Пътни експерти са категорични, че участъкът от главен път Русе-Велико Търново е в безобразно състояние

07.08.2022 | 13:50 Автор: Теодора Патронова

Повдигнаха обвинение на шофьора на румънския автобус, който катастрофира вчера край Поликраище. В катастрофата загинаха четирима души, а осем пострадаха. Турският водач е шофирал с превишена скорост и е изтървал управлението над автобуса. Пътни експерти са категорични, че участъкът е опасен, без маркировка, пътни знаци и с много компрометирана настилка. 

Привлеченият като обвиняем турски шофьор на автобуса е задържан за 72 часа, вторият шофьор е освободен.

"Същият е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на нарушаване правилата за движение по пътищата като водач на МПС. Предвид това, че е чужд гражданин на държава извън ЕС, ще поискаме от съда да му бъде поискана мярка задържане под стража, такова искане е изготвено, ще бъде внесено утре в Окръжен съд Велико Търново!", съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Илиян Благоев.

Разрешената скорост в участъка е 90 километра, като най-вероятно шофьорът не се е съобразил с ограничението.

"Към момента обвинението е за нарушение на Закон за движение по пътищата, че водачът не е контролирал МПС, което управлява, че не се е движил съобразено с пътните условия скорост. Това е член 20 ал 1 и 2 от закона за движение по пътищата", обясни Благоев.

Оглед на мястото на катастрофата направи и заместник-министърът на транспорта Николай Найденов.

"Той се е движил 140 метра след настъпването на удара, което предполага много висока скорост и липса на спирачен път!", поясни той.

Пътни експерти и инструктори са категорични, че участъкът от главен път Русе-Велико Търново, в който стана катастрофата, е в безобразно състояние. 

"Пътната маркировка я няма, състоянието е отвратително, знаци няма, кърпено е тук и там, коловози има на пътя, просто пътя е под всякаква критика, движението е много интензивно. Носещият контактен слой на асфалта, който контактува с гумите, е износен!", коментира автоинструкторът Красимир Йорданов.

Две жени и един мъж от Румъния и един турски гражданин са жертвите на зверския сблъсък, а седем са пострадалите.

"В координация и взаимодействие с румънските власти бяха осъществени пет полета с хеликоптери, с които бяха изведени пострадалите лица. По-късно бяха изведени с автобуси, със съдействие на румънския консул да изведем и всички пътници от република България", посочи Найденов.

Утре ще бъде внесена в съда мярката за неотклонение на турския водач, а от транспортното министерство ще внесат предложения до МРРБ за вземане на мерки за опасния участък. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback