Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец.
Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете "Соренто" и "Романза". Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба.
Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка.
"В София няма дини от Любимец, няма родно производство, всичко е от Гърция от години. Къде са търговските вериги, къде е държавата", пита стопанинът, цитиран от БНР.
Евросубсидиите за производство на плодове и зеленчуци у нас са изключително ниски. В същото време в съседна Гърция получават много повече средства от ЕС за развитие на сектора, подчерта Янев.
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК