Рашков: Всеки трети шофира след алкохол, наркотици или без книжка

Вътрешният министър в оставка разкритикува прокуратурата

01.08.2022 | 18:22 Редактор: Петя Кръстева

За последната половин година са станали 14% повече тежки катастрофи, броят на загиналите също се е увеличил. Това сочи отчет на Министерството на вътрешните работи, представен от ресорния министър в оставка Бойко Рашков. Според него черната статистика има обяснение. 

"В нашата страна всеки трети водач на МПС или е повлиян от алкохол,  или от наркотици, или е без свидетелство за управление", поясни той. 

Рашков отново припомни, че не е обявена крайна дата масираните проверки по пътищата. Те стартираха след катастрофата с Георги Семерджиев в центъра на София, в която загинаха две млади жени. 

"Има и други органи в нашата страна, които трябва да се вземат в ръце, трябва да имат такова поведение, което да съответства на нашата среда. Не може полицейските служители да констатират на пътя водач употребил над 1,2 на 1000 алкохол и прокурора да обяснява как този човек не е знаел какво е употребявал в ресторанта", категоричен бе той.

По случая със Семерджиев Рашков разкри, че той не е имал валидна шофьорска книжка от 2006. В МВР е започнала проверка на всички служители, които са се сблъсквали със Семерджиев. 

"Не бих казал, че едно познанство между него и една полицайка, което стана публично, означава чадър, тъй като това, което той свърши- той уби двама души, не виждам как може да се чадъроса", обобщи той.  

Рашков отново атакува прокуратурата, че бави подадените от МВР случаи, включващи и разследвания срещу кабинетите на бившия премиер Бойко Борисов, строежа на автомагистрала "Хемус" и изчезналите милиарди със сакове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК