fallback

Парламентът не събра кворум

Комисиите одобриха само актуализацията на бюджета на здравната каса

17.07.2014 | 12:32 Автор: Ирина Георгиева

Актуализация на бюджета на здравната каса, но не и на държавния бюджет, приеха бюджетната и здравната комисии в парламента на общо заседание. Депутатите в комисиите изтеглиха заседанието си по-рано след като парламентът не успя да събере кворум. Както вчера, 16 юли обещаха ГЕРБ не се регистрираха за участие в днешното пленарно заседание. 

ПГ на Коалиция за България ще подкрепи само предложението на правителството за актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева, съобщи след заседанието на групата председателят й Атанас Мерджанов. 

"Министърът на финансите Петър Чобанов потвърди пред нас, че може да се приеме само закона за актуализация на бюджета на Здравната каса, без да се променя държавният бюджет," обясни заместник-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова, предаде БТА.

"Стоим на позиция - не пипаме държавния бюджет, не подкрепяме неговата актуализация," посочи тя. Нинова обясни, че чрез резервите от фискалния резерв, без да е необходима актуализация на държавния бюджет, могат да се осигурят необходимите 1,7 млрд. лева за обезпечаване на гарантираните от закона влогове до 100 хиляди евро.

Междувременно ГЕРБ постави ултиматум към управляващите - срещу кворум в пленарната зала - отмяна на законите за МВР и Сметната палата, предаде БТА. Депутатите на ГЕРБ днес на 17 юли не се регистрираха в 9.00 часа, след като вчера на съвместно заседание на трите ресорни комисии не бе постигнато съгласие по актуализацията на държавния бюджет и този на НЗОК. ГЕРБ е опозиция и ще влезе само за оставката на Орешарски, подчерта Бойко Борисов. Той беше категоричен, че неговите народни представители няма да подкрепят предлаганата от правителството промяна на парите на Касата с малко над 200 млн. лв., въпреки че били загрижени за състоянието на болниците.

Бойко Борисов упрекна и своите депутати, че вчера гласуваха в подкрепа на промените в НК, които предвиждат да се наказва със затвор разпространението на слухове за банки.

 

fallback
Още от България
fallback