fallback

Затвор и глоба за разпространение на информация, влияеща негативно на банковата система

16.07.2014 | 13:54 Автор: Ирина Георгиева

Още по темата

С гласовете на ГЕРБ и ДПС Народното събрание прие на първо четене промени в НК, отнасящи се до престъпления против паричната и кредитна система.

Който разпространява заблуждаваща или невярна информация, или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 години. Когато с тази дейност са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 до 10 хиляди лева, гласи пълният текст на поправките. Предложението на БНБ беше внесено от Йордан Цонев.

За законопроекта гласуваха 90 депутати, 5 бяха против, а 48 се въздържаха. 

Народните представители от КБ Янаки Стоилов и Екатерина Заякова заявиха, че няма как да подкрепят така предложения текст, защото според тях той крие опасности за свободата на словото и създава впечатление, че има определени институции, които не могат да бъдат подлагани на никакви критика.

Вторият законопроект, предложен от народни представители от ГЕРБ, е свързан със завишаване на наказанията за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, както и за бягство от мястото на извършено пътно произшествие.

 

 

fallback
Още от България
fallback