Възможна ли е втора кандидатура на Асен Василев? Гюров: Още не сме обсъждали имена

Ива Митева е на мнение, че ако сега се формира кабинет, той ще бъде много по-здрав от предишния

21.07.2022 | 12:11 Редактор: Ирена Бакърджиева
Възможна ли е втора кандидатура на Асен Василев? Гюров: Още не сме обсъждали имена

В "Продължаваме промяната" не са обсъждали кандидат за премиер, а приемането на антикорупционния закон от правната комисия вчера е било добро начало за преговорите за кабинет. Така обобщи в кулоарите на парламента ситуацията около съставянето на правителство с третия мандат председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Той припомни, че антикорупционното законодателство е едно от условията на партията за продължаване на преговорите и постигане на някакъв успех в тях.

"Така че със сигурност това е едно добро начало и се увеличават шансовете за съставяне на кабинет, един добър знак", смята той. По думите му сега трябва да се види, след общественото обсъждане, как ще продължат дискусиите между двете четения. 

На въпроса дали Асен Василев остава номинация на "Продължаваме промяната" за премиер, Гюров отговори, че на този етап не са обсъждали имена. Но подчерта, че вицепремиерът и министър на финансите в оставка е бил тяхната кандидатура при първия проучвателен мандат.

"След края на първия кръг разговори преминаваме в посока обсъждане на персонални позиции и име на премиер", уточни Гюров. 

"С ИТН вече сме водили преговори, работили сме заедно в коалицията, там, за съжаление, нивото на доверие не е високо. Това, което може да се направи оттук нататък, е да се разговаря на базата на конкретни принципи и задачи", каза още Гюров. 

А Ива Митева от ИТН определи приемането на антикорупционния закон от правната комисия за "ясен знак като първа крачка към съставянето на кабинет в 47-ото НС".

"Вчера го подкрепихме, защото смятаме, че антикорупционното законодателство се нуждае от дълбока промяна", обясни тя. И добави, че в управленската програма като краен срок за приемането на закона е посочен септември, така че няма забавяне, пише БТА.

И потвърди позицията на ИТН, че в момента съставянето на правителство е по-доброто решение за всички.

"Загрижени сме и смятам, че трябва да излезем по някакъв начин от тази криза. Смятаме, че всеки трябва да си е научил урока. Ако сега успеем да сформираме кабинет, той ще бъде много по-здрав и силен от първоначалния", добави тя. 

Според Атанас Зафиров от БСП всичко върви по план. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК