България ще стартира процедура за влизане в единния банков надзорен механизъм

14.07.2014 | 18:57

Българските политически партии се споразумяха в понеделник страната да се присъедини към Единния банков надзорен механизъм, а БНБ да поиска от Европейския банков орган да направи оценка на ефективността на надзора на българските банки, съобщи президентът Росен Плевнелиев.

"Обединихме се, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката.

Той каза, че партиите са се споразумели още да позволят на правителството да разшири бюджетния дефицит, евентуално до 3% от БВП, което ще бъде над планирания за 2014 таван от 1,8%.

Има пълно съгласие, че необходимостта от приемането на пакет от мерки, е важна и те ще бъдат стартирани", заяви президентът.

"Първо - банковите депозити до сто хиляди евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася до всички клиенти на КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете и правителството разполага с ресурс за това.

Второ, цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Обединихме се около това да се извърши международен одит на банката", каза още Росен Плевнелиев.

Следващата мярка, по която постигнахме съгласие е, че БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на българските банки. Голямата новина от днешните консултации – има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това е първата стъпка на присъединяването на България към Европейския банков съюз", каза още Росен Плевнелиев.

Правителството е готово да актуализира бюджета на НЗОК, за да се осигури нормалното функциониране на системата, съобщи още президентът след консултациите при държавния глава за обсъждане на финансовото състояние на държавата.

Плевнелиев посочи, че се очаква законодателна инициатива за актуализацията от страна на кабинета Орешарски в следващите няколко дни.

 

Цялото изявление на Росен Плевнелиев - тук.

 

Едва на 7 юли тази година финансовият министър Петър Чобанов заяви в интервю за Bloomberg, публикувано от bgonair.bg, че много скоро дискусията за присъединяването към общата валута може би ще започне, но има условия за това.

Въпросът за еврото е много важен за нас, защото, разбира се, би трябвало да станем част от Еврозоната.

За нас има два важни фактора, които влияят на решението - първо - нашето домашно. В момента правим реформи, подобряваме бизнес средата и насърчаваме модела за стабилен растеж. Виждаме как ръстът ни се ускорява и когато стигне по-високо ниво, което би означавало, че има бърза конвергенция, смятаме, че ще сме готови да влезем да започнем преговори за влизане в ERMII.

Разбира се, за нас е много важно цялото преструктуриране, което бе направено в самата Еврозона, новите неща, които се въведоха, новите процедури и самият банков съюз - смятам, че ще бъде много полезно за Еврозоната и нейната сила. Това би дало много добри резултати като ръст на Еврозоната.

Имайки предвид тези два паралелни фактора, смятам, че скоро дискусията по въпроса би могла да започне. 

 

 


Ще видим. Когато, както казах, достигнем този стабилен модел на растеж, то останалото ще бъде въпрос на време. 

jwplayer("video-43563").setup({
playlist: [{
image: "http://video2.ibg.bg/imgserver.php?id=43563",
sources: [{
file: "rtmp://lb.blb.cdn.bg:2006/mcs/_definst_/mp4:/r1flv/140709_Bloomberg_Citat_Chobanov_Intv_06.mpg.1404911169.mp4"
},{
file: "http://video2.ibg.bg/repository/mp4/140709_Bloomberg_Citat_Chobanov_Intv_06.mpg.1404911169.mp4"
}]
}],

height: 360,
width: 640,
primary: "flash",


advertising: {
client: 'vast',
skipoffset:3,
skiptext: 'Пропусни',
skipmessage: 'XX секунди',
admessage: 'До края на рекламата остават XX секунди.',

tag: 'http://investorbg.adocean.pl/ad.xml?id=nT_RqXLIbC5QqiIgQsDISCdbEm0gdr4v54ctQtgzVMX.D7&aocodetype=1&item_id==43563'
}
});

Прочети още на: http://bgonair.bg/economy/2014-07-09/intervyu-na-petar-chobanov-za-bloomberg-7-yuli-palniyat-zapis
 

"Въпросът за еврото е много важен за нас, защото, разбира се, би трябвало да станем част от Еврозоната. За нас има два важни фактора, които влияят на решението - първо - нашето домашно. В момента правим реформи, подобряваме бизнес средата и насърчаваме модела за стабилен растеж. Виждаме как ръстът ни се ускорява и когато стигне по-високо ниво, което би означавало, че има бърза конвергенция, смятаме, че ще сме готови да влезем да започнем преговори за влизане в ERMII", каза Чобанов.

Според него е "много важно цялото преструктуриране, което бе направено в самата Еврозона, новите неща, които се въведоха, новите процедури и самият банков съюз".

"Имайки предвид тези два паралелни фактора, смятам, че скоро дискусията по въпроса би могла да започне", заяви Чобанов в интервюто си за Bloomberg.


1
0 rate up comment rate down comment 0
VladimirProperty
преди 10 години
Преминаваме към евро ли ? Сигнализирай за неуместен коментар