Фокусът на консултациите с партиите бяха кризите, ДПС се обяви за предсрочни избори

След тях той трябва да реши на кого да връчи третия мандат за кабинет

15.07.2022 | 17:40 Редактор: Ваня Кузманова

Държавният глава започна маратон от срещи с политическите партии преди да определи на коя да бъде връчен третият проучвателен мандат. Фокусът на разговорите са кризите, които притискат страната ни и възможните решения. 

С изброяване на сегашните кризи и рисковете от нови, президентът Радев започна серията от консултации на "Дондуков" 2. 

"В условията на глобална криза проблемите се увеличават, а в условията на липсата на газ се очертава тежка зима. Пътищата може да останат без поддръжка. Все още не сме емитирали 8,5 млрд. лв. дълг", заяви президентът Румен Радев.  

Премиерът Петков даде висока оценка на своя кабинет и заявка за пълна подкрепа на ново правителство и диалог, но очерта и условията, при които това може да стане. 

"Вие знаете, че азерският газ потече. Ще потече на една трета от цената на досегашните ни доставчици. От вчера индустриалното производство е с рекорд. Реално, правителството се справя много добре. Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем всички средства на шепа хора, които да ограбят населението. И много зависи и от вашето решение при кого ще отиде третият мандат", посочи премиерът в оставка.  

И левицата ще работи за нов кабинет, но със стъпки по вече договорената програма. 

"Премиерът трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната. Те са първата политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

От "Има такъв народ" са готови да се върнат в старата коалиция и да управляват. 

"Основната причина за разпада на коалицията са Кирил Петков и Асен Василев. Ако може политическите лидери да отстъпят встрани", посочи Тошко Йорданов от "Има такъв народ".  

Ден след като върнаха втория мандат промяна в позицията на ГЕРБ няма. 

"Хората очакват решаване на техните проблеми и голяма част от тях не се коренят дори отсега. Те се коренят още в предишното управление", изтъкна президентът.  

"Тук сме с целия опит и експертиза, която притежава нашата парламентарна група, и сме готови да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите. Това обаче не означава, че нашето становище за това, че не може да има стабилно мнозинство в 47-то Народно събрание се е променило", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. 

А причината за кризите според ГЕРБ е, че държавата се управлява от фамилии.

"Тайна ли или истина, че фамилията на Лорер управлява иновации, НЗОК и освен това тайна ли е или е истина, че министър-председателят и неговият началник на кабинет са в някакви отношения", каза Атанасова.  

И от ДПС критикуваха правителството и отново се обявиха за предсрочни избори. 

"Политическата логика диктува: Тази власт, която е основана на омразата, противопоставянето, разделението и реваншизма задава грешен модел, крива къща, но, докато се стигне до предсрочните избори, много е важно какво има да се прави. Ние нашата отговорност има да си я носим и ние не бягаме от нашата отговорност", посочи депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ. 

След консултациите президентът трябва да реши на кого да връчи третия мандат за кабинет. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК