Божанов: С публичните фишове и актове ще е ясно кой слага "чадър"

От "Възраждане" предлагат промени в закона, които да разпишат по-сериозни санкции

13.07.2022 | 17:33 Редактор: Искра Ангелова

Шокиращи резултати от проверките на МВР на пътя. Всеки трети заловен е с положителна проба за наркотици. Дрогираните шофьори са повече от употребилите алкохол. А снощи в столицата е хванат мъж с над 5 промила алкохол. Той е шофирал на Околовръстното, в района на бул. "България".

33-годишният мъж е дал положителна проба и за канабис. Той е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение.

Само за първите пет дни от интензивните проверки на пътя са установени над над 20 шофьори, които са шофирали под действието на наркотици и други 20, които са отказали тест, но са дали положителни проби.

"Почти 30% от тези, които сме изпробвали за наркотици, сядат зад волана и управляват. От 30 човека, които сме проверили за изминалото денонощие за наркотици, 4 до 6 от тях са или употребили наркотици, или отказват да бъдат изпробвани", каза шефът на КАТ-София Тенчо Тенев.

Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов предлага фишове и актове, които са издавани от 2010 година досега, да станат публични, за да се подобри пътната безопасност. Това технически е възможно да се случи за 1-2 седмици.

"По закон следва всички данни, които държавата събира и не са лични данни, да бъдат публични. По кой член е нарушението, размерът на глобата, дали е електронен фиш или акт, мястото на нарушението, евентуално данни за автомобила, с който е извършено то, населено място на нарушението и на регистрацията на автомобила. Ще е ясно тези, които слагат "чадъри", които видяхме, че са на ниски нива, ще знаят, че някой ги следи, не само техните колеги в МВР, а и цялото общество", коментира Божанков.

От партия "Възраждане" предлагат промени в закона, които да разпишат по-сериозни санкции за причиняване на смърт по непредпазливост.

"Съжалявам, но когато ти сам си се поставил в такова състояние, приел си огромно количество алкохол, а сутринта хванаха с над 5 промила или си приел наркотици, и караш колата си с над 150 км/ч., когато разрешението е 50, тогава не мога да се съглася, че е неумишлено убийство или причиняване на смърт по непредпазливост", заяви депутатът от "Възраждане" Петър Петров.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК