До края на деня жп линията към Бургас ще бъде освободена: Папазов

/видео/

13.07.2014 | 15:29
До края на деня жп линията към Бургас ще бъде освободена: Папазов
До края на деня жп линията към Бургас ще бъде освободена: Папазов

Министерството на отбраната е започнало отстраняване на щетите в района на влаковата катастрофа от събота, при която загина машинистът и бяха ранени 14 пътници.

По заповед на министъра на отбраната на 13 юли сутринта военнослужещи от Българската армия да извършат аварийно- възстановителни дейности в района на гара „Калояновец“, след отправено искане от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, съобщават от пресцентъра на МО.

Видеоматериал от мястото на катастрофата от 13 юли, неделя /без звук/

Министърът на транспорта Данаил Папазов каза за Нова телевизия, че още няма определена твърда версия за инцидента, възможно е да се дължи на превишена скорост.

„За другия път, който е към Варна, това ще стане по всяка вероятност към края на понеделник“, добави Папазов.  

 

Според Папазов възможна причина бързият влак № 8601 София-Варна да дерайлира при гара Калояновец да се дължи на навлизане на една от стрелките с по-висока скорост от допустимата.

„Като че ли повечето специалисти са на това мнение, защото – начинът, по който вагоните са разхвърляни, е невъзможен при движение с 40 километра“, добави министърът.

Това е най-новият път на НКЖИ, открит само преди два месеца "дни с всички параметри на европейска железница, обясни министърът.

Няма никакви видими повреди по цялата контактна мрежа по жп пътя“, каза още Папазов.

Властите все още не знаят кой е управлявал влака по време на инцидента – машинистът или помощникът му. И двамата са имали право да управляват влака.

"Доколкото разбрах от колегите от БДЖ, машинистът е изключително опитен, един от най-добрите. За съжаление, той е загинал. Помощник-машинистът е съвсем от скоро – от няколко седмици, доколкото разбрах. Има право да управлява този влак, разбира се под надзора и управлението на машиниста“, каза Папазов

Загиналият машинист при влаковата катастрофа край Стара Загора е 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив.

Младият мъж е семеен и остава две деца сирачета - момче на около 3 години и момиче на 6.

Името на втория машинист във влака е Христо Тиляшев.

Колегите на двамата машинисти от Пловдив, управлявали злополучния влак София-Варна, са шокирани след инцидента.
650 лева е средната заплата за един машинист.

От Локомотивното депо в Пловдив се оплакват от ниското заплащане и настояват за по-добри условия на труд.

Според тях е необходима сериозна инвестиция в БДЖ, за да се подобри състоянието на влаковите композиции. Машинистите твърдят, че понякога ръководството ги кара да излизат на път с неизправни локомотиви.