fallback

Аутсорсинг бъдещето на България

Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS за тенденциите и новите възможности за България в контекста на събитията в Европа.

10.07.2014 | 11:12 Автор: Дориана Ранкова

Аутсорсингът е един от бързоразвиващите се сектори с голям потенциал за заемане на още дял от БВП. Аутсорсинг инвестрията у нас е съставена от компании, които се развиват и предлагат услуги с добавена стойност като изнасяне на високотехнологични и финансови процеси. С разрастването обаче си бизнесът се изправя пред предизвикателствата на търсене на по-тесни специалисти и налагане на най-новите тенденции в нелеки икономически времена.

Интервю на Ивайло Славов,  изпълнителен директор на BULPROS за Дориана Ранкова в предаването на телевизия България он ер Инвестбук на 9 юли 2014.

България и Румъния са в челните позиции в класациите на аутсорсинг. Индустрията е една от най-бързо развиващите се, а услугите, предоставяни от двете страни са едни от най-добрите като отношение цена-качество в Европа.

В следващите три години, секторът може да расте с нас 20% годишно, прогнозира Славов.

 

Индия, Азия поемат по-масовия аутсорсинг - обработка на процеси, документи, с огромно количество и много човешки труд.

Ние попадаме в услугите с по-висока добавена стойност.

"Аутсорсингът стартира от по-ниското ниво, proof of concept - проверка на качество и скорост. След ниските услуги и създаване на доверие, клиентите правят крачка напред и добавената стойност на услугите се повишава, както и квалификацията на хората - също. Това е добре за България", каза Славов.

Бизнесът е поставил изискванията си пред МОН за формирането на кадрите, работи с университетите за създаване на кадри и даване възможност на студентите да следват и работят.

Аутсорсингът в България набира сила от 2004/5, а дискусията се води оттогава досега.

"Играта е с променлив успех", казва Славов.

Според него има много положителни примери за съдействие между институти и компании и университети и компании, като все пак остават много неща, които се желаят относно политиките към инвеститорите за подкрепа на конкурентноспособността, обясни Славов.

Според него реалните примери за публично-частно партньорство в сектора не са в нашата страна.

Украйна, Русия и Беларус са трите центъра с най-голям аутсорсинг на развойната дейност на нови софтуерни продукти в Източна Европа. "Инвеститорите от тези пазари започнаха да отварят офиси у нас, заради нестабилната обстановка в тези страни и за нас това е шанс" - казва Славов.

Целият разговор - във видеото.

 

fallback
Още от България
fallback