Възрастта на такситата се увеличава до 15 г.

Автобусните превозвачи ще избират дали да използват касови апарати или досегашните билети

09.07.2014 | 15:01 Редактор: Ирина Георгиева
Възрастта на такситата се увеличава до 15 г.

Възрастта на такситата се увеличава от 10 на 15 години. Това предвиждат промените в Закона за автомобилните превози. Автобусните превозвачи ще избират дали да използват касови апарати или досегашните билети. Така отпада задължителното инсталиране на касови апарати в автобусите.

Възрастта на таксиметровите автомобили се увеличава на 15 години. Вносителите на проекта са на мнение, че това няма да се отрази на качеството на обслужването, а ще облекчи таксиметровите водачи, които биха могли да инвестират в  автомобила.

"В нито една държава няма ограничение, нито за колите, нито за автобусите, най-важна е техническата безопасност." - отбеляза Георги Свиленски, член на Комисията по транспорт в НС.

Автомобилна администрация  ще трябва да разработи нови изисквания към таксиметровите автомобили, за да се повиши сигурността и комфорта в тях. 

Според Георги Свиленски въпросът за укриването на данъци и приходи не може да се поставя във връзка с издаването на касови бележки или на билети. Промените в Закона за автобусните превози също бяха належащи, тъй като в противен случай фирмите, занимаващи се с превоз на пътници, трябваше да инсталират касови апарати до 1 юли.