Девет кораба на НАТО в Черно море

08.07.2014 | 11:25
Девет кораба на НАТО в Черно море

Американският крайцер Vella Gulf пристигна в Бургас за участие в учението "Бриз-2014" /4 до 13 юли 2014/.

"Бриз-2014" е учение на Военноморските сили на Република България с международно участие. Българските ВМС участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и взвод от Сухопътни войски, според съобщението на Военноморските сили.

В Черно море, освен Vella Gulf е френската фрегата F-711 FS Surcouf, два разузнавателни кораби на Франция и Италия, Dupuy de Lome и A-5340 ITS Elettra.

Турция изпрати за участие в маневрите и подводницата Dolunay, ракетния катер Mizrak, патрулния катер Tuzla и самолет от патрулната авиация CN 235.

Гърция изпрати патрулен катер Machitis.

В ученията е включен и самолет от патрулната авиация на САЩ P-3C Orion.

ВМС на Румъния участват с фрегатата Regina Maria и миночистача Axente.

Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО изпрати четири кораба на "Бриз-2014": италианската фрегата Aviere, италианския минен ловец Rimini, турския минен ловец Akcay и английския минен ловец Chiddingfold.

 

Присъствието на USS Vella Gulf в Черно море показва усилията на САЩ в изпълнение на поетите ангажименти за засилване на връзките между съюзниците от НАТО и партньорите на алианса, изпълнявайки общите цели на утвърждаване на мира и стабилността в региона, съобщава на сайта си Шести американски флот.

USS Vella Gulf с пристанище на домуване Норфолк, провежда морски операции с партньори и съюзници в рамките на района на операции на Шести американски флот.

Командирът на Vella Gulf, кап. Робърт Кац заяви, че моряците са доволни от възможността да посетят Бургас. "Последното ни посещение в България ни донесе невероятни преживявания и с нетърпение очакваме новите си срещи с българския народ и неговата култура".

Учението "Бриз-2014" има за цел подобряване на оперативното и тактическо взаимодействие между българския военноморски флот и участниците от различни страни.

/Снимка USS Vella Gulf/