fallback

Интервю на Росен Плевнелиев за Bloomberg, 4 юли 2014

07.07.2014 | 17:51

Интервю на президента Росен Плевнелиев за Bloomberg TV на 4 юли 2014

Bloomberg: Господин президент, колко стабилни са българските банки днес, след сътресенията в сектора?

Росен Плевнелиев: Банковите икономически индикатори в България са едни от най-добрите в Европа. Маастрихските критерии са постигнато само от 3 държави – и България е една от тях.

Банковият сектор е стабилен, банките оперират нормално.

Има само една банка, която е поставена под контрола на правителството, но това е нещо временно – сигурен съм, че до няколко седмици и тази банка ще работи нормално.

Нека съм безкрайно ясен – няма банкова криза в страната ми!

Има само криза в доверието.

Преминахме през много труден период на политически битки и напрежение, налице е и ниско ниво на доверието в институциите.

Когато обединим тези две неща с тежки политически спорове –получаваме нестабилност.

Тази нестабилност може да навлезе в различни сектори от икономиката.

Отново ще повторя – българските банки са стабилни. Всички мерки бяха взети.

Банковият регулатор в България е много силен и го е доказал във времето.

Валутният борд ще остане, докато не влезем в Еврозоната – това е и главната цел на българската политика и държавата.

Искам да наблегна и на факта, че българските банки притежават двойно по-голяма ликвидност от която и да е банка в Източна Европа.

Има ликвидност, стабилни са, така че това, което трябва да направим, е да увеличим доверието на хората.

 

Bloomberg: Според вас какво предизвика несигурността на две банки за толкова кратък срок от време, имайки предвид стабилността на банковата система?

Росен Плевнелиев: Има само една банка, поставена под контрола на правителството. Вярваме, че имаше спекулативна атака върху тази банка и институциите работят здраво, за да установят кой и как е отговорен за това. Вече арестувахме 5 души и знам, че българските власти ще дадат най-доброто от себе си.

Българската банкова система се представя добре, ликвидна е, стабилна е, валутният борд е основата, която гарантира стабилността.

Всички партии се съгласиха да направим общи консултации в неделя и като президент ще направя всичко необходимо, за да успокоя и да гарантирам, че нещото, което се справя добре и постига резултати е банковия сектор и това ще продължи, както досега.

 

Bloomberg: Какво може да се направи, за да не се позволи появата отново на подобен проблем?

Росен Плевнелиев: Очевидно е, че ако имаш ниско доверие към институциите, всеки слух или спекулативна така може да предизвика паника.

Но виждаме ясно, че паника няма, има стабилност, банките оперират както обикновено, а българското правителство разполага с допълнителна ликвидност, която не е необходима за момента.

На момента издадохме допълнителни облигации – това прави правителството днес, но няма да използваме нито долар от тях.

Пуснахме и държавни облигации за милиард и половина евро – това бяха най-успешните досега в историята ни, имаме лихва малко под 2%, което ни показва, че пазарите вярват на България.

Както и институциите и чуждите власти също вярват на България.

Европейската комисия излезе с много силно изявление, в което каза, че банковият сектор в България е стабилен и също разполага с доверието на комисията.

Това, което трябва да направим, е да работим за стабилност, да намалим политическото напрежение и да гарантираме, че работим на по-високо ниво с институциите – не с конфронтация, а чрез сътрудничество.

 

Bloomberg: Колко успешно е членството на България в ЕС, имайки предвид, че ЕК нееднократно критикува страната по редица въпроси като корупцията например; много българи са разочаровани след влизането на страната в Съюза?

Росен Плевнелиев: Ако погледнем последните европейски избори в България, ще видим колко проевропейски са настроени обществото и избирателите.

Имам щастието да съм президент на държава, която няма да изпрати нито един антиевропейски евродепутат в Брюксел.

Вотът на хората беше безкрайно ясен по това.

България е и ще продължи да бъде проевропейска страна с проевропейско общество, което търси по-дълбока интеграция с Европейския съюз като образцов проект по пътя към мира и просперитета.

Разбира се, България не е перфектна, имаме много задачи, които трябва да решим, много промени трябва да бъдат извършени, но ако погледнем изминатия път дотук – виждаме напредъка.

Преди 15 години България подписа Договора за асоцииране, а 7 години по-късно станахме страна-членка.

И ако погледнем къде беше България преди 15 години – ами нашият БВП беше три пъти по-нисък.

Индустриалното ни производство беше 3 пъти по-ниско; парите за пенсии и здравеопазване бяха 3 пъти по-малко; а нестабилността беше огромна преди 15 години.

Правителственият дълг преди 15 години беше 107% от БВП, а днес е само 18% от БВП и това е вторият най-нисък правителствен дълг в ЕС.

Така че – изминахме дълъг път и подобрихме редица неща, но все още не сме там, където бихме желали и все още не сме достигнали нивото, което хората очакват.

Трябва да работим за по-добри и верни институции, за по-ефективна правна система, трябва да реформираме дадени сектори – и да, тук съм, за да кажа на всички български политици много ясно – реформите, прогресът и подобренията са от жизнена необходимост.

 

Bloomberg: Какви са трудностите, които среща България като член на ЕС?

Росен Плевнелиев: Най-голямото предизвикателство, което виждам е, че някои основни реформи са отлагани през последните години. Това не е добре за икономиката, не е добре и за хората.

Виждаме ясни сигнали, както от избирателите, така и от ЕК, че е необходимо да извършим тези реформи.

Те ще бъдат направени не заради Брюксел, а защото нашите граждани и сектори се нуждаят от тях.

Най-голямото предизвикателство ще бъде да се създаде мнозинство в следващия парламент, което да може да направи силни реформи, които понякога може и да са болезнени – например в здравеопазването, в образованието, в пенсионното осигуряване, в енергийния сектор, както и административна реформа.

Трябва да разрешим и най-големия проблем, който според мен са политическите битки, игрите на партиите и тази нестабилност, която не беше виждана в историята ни през последните 25 години.

Налице е много ниско ниво на доверие в институциите.

Правителството и парламентът ни днес имат най-ниския рейтинг в демократичната ни история – това е много ясен сигнал за проблем, който трябва да бъде разрешен.

Затова очаквам следващото правителство, което дойде през есента на тази година след изборите на 5 октомври – всички се надяваме, че ще имаме правителство, което ще е достатъчно смело, за да извърши тези реформи, ще работи за стабилност и ще видим по-отговорни политици в българския парламент.   

 

Bloomberg: Очаквате ли политическата нестабилност да рефлектира върху икономическа картина в България?

Росен Плевнелиев: Това вече се случва и е нещо, от което не съм особено щастлив. Вижте, от юли до октомври, само за 6 месеца – ще имаме 3 правителства, които ще поемат страната.

Три правителства за шест месеца – това е много сериозна политическа нестабилност, която трябва да бъде разрешена.

Тази нестабилност увеличава недоверието в инвеститорите, ниската мотивация за инвестиции и отварянето на нови работни места.

Ако погледнем цифрите – те не са толкова лоши за страната ми – тази година ще икономиката ще нарасне вероятно с 1.5 до 1.8%. Безработицата е овладяна до 12.1% – 12.7%, което по-скоро близо до средното в Европа, отколкото до лошите показатели.

От друга страна това не е толкова добре за нас – и можем да се справим много по-добре.

България разполага с много силен потенциал, икономиката разполага с голям потенциал, българските банки могат да финансират много по-големи проекти, те имат пари, стабилни са и искат да дават заеми.

Въпросът е да постигнем комфорт за инвеститорите и за предприемачите, които да отварят нови работни места.

Това зависи от политиците, затова и посланието ми към тях е – работете за по-голяма стабилност и работете върху основите за по-добра култура на коалиране, за по-прагматична работа в българския парламент и се пригответе за трудни, но необходими реформи.  

 

Bloomberg: Защо според вас настоящият кабинет на Пламен Орешарски или пък предишният – на Бойко Борисов – не започнаха тези реформи?

Росен Плевнелиев: Смятам че проблемът възникна още в първите дни след встъпването в длъжност на правителството на Орешарски.

Голямата грешка беше липсата на коалиционно споразумение между партньорите.

Това създаде непрозрачна среда около работата на това правителство.

Имаше разбира се и решения, които предизвикаха голямо напрежение и предизвикаха масови протести – и това беше решението да се постави медиен магнат като началник на специалните служби.

Имаше и други решения, които предизвикаха нестабилност и по някакъв начин предопределиха дните на това правителство.

Някои от проблемите са свързани със секторите от икономиката – като енергетика, здравеопазване и т.н.

Накрая виждаме резултата от тази нестабилност, която беше създадена от ден първи.

И последно по ред, но не и по важност – изборите проведени на 12 май 2013 направиха задачата пред българските политици много по-трудна, тъй като имаме 240 членове на парламента, а управляващите решиха да управляват страната точно с 50% от всичките 100%.

И имайки само половината от депутатите в парламента – беше много трудно да се запази стабилността.

Това, което допълнително усложни нещата беше факта, че това правителство реши да... реши парламентът да е зависим от ултранационалистически партии, които донесоха допълнително напрежение и нестабилност.

Все пак – благодарен съм на българските политици, защото те отчетоха проблема и го решиха.

Имаме пълен консенсус, че на 5 октомври ще имаме избори, а на 6 август ще имаме ново временно правителство в България.

Сигурен съм, че новите избори през октомври ще донесат по-голяма стабилност за България.   

 

Bloomberg: Какъв ще е най-належащият проблем преди предстоящите избори?

Росен Плевнелиев: Най-големият проблем за българските политици, на който трябва да се обърне вниманието е създаването на култура за реформи; и уточняване на необходимите и важни стъпки, които да дадат тласък на икономическото и регионално развитие.

Погледнете колко различни са политическите партии у нас – някои са леви, други десни, някои са по средата.

Те трябва да работят в обстановка на тежки политически конфронтации, които наблюдаваме в последните две години.

Те трябва да намерят начин да се сближат, да разрешават заедно важните проблеми и да разберат колко важни ще бъдат те след изборите, когато новото правителство ще дойде на власт – да споделят цената на необходимите реформи.

Надявам се, че ще имаме политическо разбирателство по отношение на реформите и подобряването на инвестиционния климат.

Българската икономика е разнообразна и стабилна – ами погледнете факта, че в такава политическа нестабилност, всъщност отбелязваме растеж.

Погледнете как българските банки работиха през последните шест години.

Това е едно зашеметяващо представяне в толкова трудни икономически обстоятелства.

Повтарям, ние сами си създаваме проблемите.

ЕК ни вярва и ни помага, пазарите ни вярват и субсидират и само трябва да решим коя е най-важната стъпка за бъдещето на България – необходими реформи за по-добър инвестиционен климат, по-голяма стабилност, така че предприемачите да погледнат на България като на добро място за правене на бизнес.

 

Bloomberg: Кой ще бъде най-решаващия фактор за спечелване на изборите?

Росен Плевнелиев: Мисля, че видяхме при европейските избори колко мъдри са българските избиратели.

Те отправиха много ясно послание за проевропейски и по-модерни начини за интегриране на страната в гордото семейство на страните членки в ЕС.

Ще следя и ще се надявам българското население да види смели стъпки към проевропейско правителство, което ще подпомага интеграцията, модернизирането, прозрачно използване на еврофондовете, реформи в здравеопазването и съдебната система, в пенсионните фондове; и ще гарантира, че се движим бързо в посоката, която вече е дадена от хората – модернизиране и интеграция в ЕС.   

 

Bloomberg: Друг въпрос – какво ще е сигурното развитие на строителството на "Южен поток" в страната, имаше проблеми около това?

Росен Плевнелиев: Да, прави сте. Всички си спомняме 2008 – тогава отново имаше битка между Украйна и Русия и газовите доставки бяха спрени за много европейски страни, включително и за България.

В една много студена зима бяхме оставени без газ.

Има консенсус в страната, че трябва да си научим уроците от 2008 и трябва да работим за диверсификация – да подкрепяме проекти, които носят диверсификация за страната ми.

Няма значение дали това ще са тръби като "Набуко" или "Южен поток", трансатлантическата и адриатическата тръба или от доставчици.

Смятам, че в моята страна има консенсус в подкрепата за нови проекти за тръбопроводи, но правителството не се справи добре по отношение на "Южен поток"и като резултат от това ЕК започна наказателна процедура, заради някои решения, взети от българския парламент.

В резултат на това министър-председателят Орешарски заяви публично, че временно спира работата по "Южен поток", за да може да изчака българското правителство, за да може европейските експерти да се съгласят за следващите стъпки.

Като президент и като разговарящ с политическите партии, бих казал, че всички вярваме, всички се надяваме и всички ще подкрепим ситуация, в която, ако ЕК даде зелена светлина за продължаване на работата, то тогава проектът ще продължи.

За момента топката е в Европейската комисия, правителството ни работи здраво; и когато проблемът е решен, работата ще продължи.

 

Bloomberg: Благодаря ви.

Росен Плевнелиев: Аз също ви благодаря.

 

fallback
Още от България
fallback