Със 140 млн. лв. превръщат летище София в 5-звезден регионален аеропорт

Хесус Кабайеро: Нашата амбиция е да доставим най-доброто пътническо преживяване

21.06.2022 | 17:53 Редактор: Елеонора Танева

Следващата година започва "пълната трансформация" на Терминал 2 на летище София. Тя ще продължи 5 години. 

Концесионерът обещава да превърне столичната аерогара в 5-звездно регионално летище. Преди 3 години консорциумът "СОФ Кънект" спечели 35-годишната концесия на летището.

"Нашата амбиция е да доставим най-доброто пътническо преживяване и най-доброто обслужване на нашите клиенти. Защото това е първото и последното впечатление, което получават посетителите, когато идват в България и когато напускат страната. Догодина започва поетапното обновление на Терминал 2", заяви изпълнителният директор на "СОФ Кънект" АД Хесус Кабайеро.

В следващите 2-3 години терминалът ще прилича повече на строителна площадка, но ще продължи да работи. Той ще бъде модернизиран, с увеличен капацитет, разширена търговска зона и обособени места за хранене.

"До края на 2024 г., се очаква да приключи пълната трансформация на Терминал 2. Тя започва още от закрития паркинг, който ще бъде изцяло ремонтиран, продължава през чекинг гишетата, внедряване на система за самообслужване на багажа и увеличаване на служителите на граничния контрол", разкри плановете Кабайеро.

След приключването на строителните дейности на Терминал 2 се предвижда план за изграждането на Терминал 3. Според договора за концесия той трябва да влезе в експлоатация до 2030 г. Терминал 1 ще бъде запазен. Той ще обслужва частни полети, ще остане и сега действащата VIP зона, която ще бъде обновена.

"В следващите 5 години ние ще инвестираме над 140 милиона лева, което е с над 60 милиона лева повече спрямо първоначално планираното", уточни концесионерът.

Столичното летище вече има и ново лого, което вплита стилизирано изображение на планината Витоша и излитащ самолет. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК