Дебатират вота на недоверие на фона на куп протести около НС

Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите

21.06.2022 | 06:50 Редактор: Тодор Петров
Дебатират вота на недоверие на фона на куп протести около НС

Народното събрание ще обсъди на извънредно заседание поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков с мотив за провал във финансовата и икономическа политика. Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите днес. 

Подкрепа за вота изразиха от "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане". При успех на вота ще се направи нов опит за формиране на кабинет в рамките на този парламент с мандат на "Продължаваме промяната". Ако не се състави правителство, вторият мандат за това ще получи ГЕРБ. При неуспех и от тяхна страна президентът връчва третия мандат на избрана от него политическа сила в Народното събрание. 

Ако и след тези процедури не бъде излъчен кабинет, държавният глава разпуска парламента и насрочва нови избори.

Протести в района на НС ще съпроводят дебатите около вота на недоверие към кабинета. Общо 11 демонстрации са предвидени днес и в следващите дни. От едната страна на парламента ще протестират в подкрепа на кабинета, а от другата страна - срещу него.

Уведомленията за провеждане на демонстрациите са подадени в Столичната община за днес, както и за сряда и четвъртък,  когато вероятно ще се проведе самото гласуване. Пет от уведомленията са подадени от сдружения и политически партии. Това са политическа партия движение „Да България“, партия „Възраждане“, Българско национално движение ВМРО, сдружение „Толерантност“ и национално движение „Хан Кубрат“, а останалите 6 са подадени от различни физически лица.

За днес, 21 юни, от южната страна на сградата на НС извън зоната за сигурност, ще са протестните мероприятия срещу правителството на Кирил Петков. От северната страна на сградата на Народното събрание, извън зоната за сигурност, пък ще са протестните мероприятия в подкрепа на правителството. Заради протестите движението в центъра на София ще бъде затруднено.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК