Николов подава оставка утре, но готов ли е да се върне като министър на Кирил Петков?

"Факт е, че над 4 млрд. са излезли от електроенергийните дружества", заяви той

12.06.2022 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Министърът на енергетиката Александър Николов потвърди пред Bulgaria ON AIR, че ще подаде оставка в понеделник. Тя идва след решението на партия "Има такъв народ" да се оттегли от управляващата коалиция. Николов обаче не отговори категорично на въпроса дали би приел предложение от Кирил Петков за същия пост.

С изненадващо видеообръщение в сряда лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му напуска коалицията. И посочи като основни мотиви споровете около приемането на Северна Македония в Европейския съюз и около актуализацията на бюджета.

"4 мрлд. се източиха от енергетиката и се изхарчиха за текущи нужди. Тоест, вземаха се пари от енергетиката и се харчеха, защото няма други приходи", заяви тогава Слави Трифонов.

Според министъра на енергетиката Александър Николов средствата са изплатени по ясен начин и са достигнали до бизнеса и до електроразпределителните дружества, за да се задържи цената електроенергията.

"Факт е, че над 4 млрд. са излезли от електроенергийните дружества. Когато се използва думата "източени", основната спекулация, която следва след нея е, че са раздадени и че са неправомерно раздадени", коментира Николов.

Той заяви, че никога Министерството на енергетиката не е искало да плаща за синьото гориво на Русия в рубли. Това твърдение направи неговият заместник Пламен Данаилов в събота.

"Не мисля, че контрирам заместник-министъра, мисля че зам.-министър Данаилов, ако му погледнете ресорите, той не е човекът, който се занимава с природен газ", допълни министърът в оставка.

Александър Николов поясни, че ще продължи да работи с партията на Трифонов и след излизането ѝ от коалицията, въпреки че не е партиен член. Но не отрече възможността да се завърне в министерството, ако му предложи Кирил Петков.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК