ГЕРБ бойкотира парламента, ще осигури кворум само за оставката на Орешарски

Управляващите не спазват поетите при президента ангажименти, обясниха хода си от ГЕРБ

03.07.2014 | 16:58 Редактор:
ГЕРБ бойкотира парламента, ще осигури кворум само за оставката на Орешарски
ГЕРБ бойкотира парламента, ще осигури кворум само за оставката на Орешарски

ГЕРБ няма да участва в работата на парламента. Опозицията ще влезе в пленарна зала само за да гласува оставката на кабинета Орешарски. Управляващите не спазват поетите при президента ангажименти, обясниха хода си от ГЕРБ. Още днес на 3 юли той показа какъв ще ефектът му - пленарното заседание се провали поради липсата на кворум.

ГЕРБ поставят кворума на истинско изпитание, след като вече е ясно, че и "Атака" няма да участва в заседанията.

"Ние ще бъдем тук всеки ден, но няма да участваме в имитация на работещ парламент, какъвто той никога не е бил от неговото създаване през май месец миналата година.Ще участваме, ще направим кворум, за да гласуваме оставката на господин Орешарски, тогава, когато тя бъде подадена." - коментира  Цецка Цачева.

Бойко Борисов заяви: " Тези опорни точки и тези лъжи повече няма да ги търпя и да ни приписват ту към едните, ту към другите. Нали виждате заглавията на вестниците? ГЕРБ и ДПС срещу БСП. Абе те се целиваха, дето викаше баба на Орлов мост една година, сега накрая за една седмица ние да им отнесем всичките пасиви – я да си отиват и толкоз."

Борисов се разгневи на управляващите, че само дни след консултациите при президента, вече се отмятат от договореностите. На правна комисия вчера социалистите не подкрепиха предложението на БНБ за промени в НК, засягащи клеветите срещу банките.

"Излъгаха е точната дума, защото на консултациите се разбрахме, че подкрепяме предложанията на БНБ, които се правят. Те гласували "въздържали се" на комисия, сиреч - правят се на интересни." - обясни лидерът на ГЕРБ.

Социалистите отхвърлиха упреците, че не спазват постигнатата договорка за гласуване на консенсусни законопроекти. И също дадоха пример - с поправката за отпадане на давността на престъпленията, извършени по време на комунизма.

"Законопроектът, който се опитваха вчера от ГЕРБ и от ДПС да пробутат, не е консенсусен. Той просто мирише на пещерен антикомунизъм, с който ние няма как да се съгласим. Така че това не беше консенсусен законопроект и ние имаме ясна позиция, че ще направим всичко възможно да не бъде приет. Това направихме вчера." - отвърна Мая Манолова. 

Идеята за море и лятна почивка се е оказала прекалено изкусителна за депутатите на Борисов, коментира още Мая Манолова. Според нея, бойкотът на заседанията е безотговорен, тъй като в дневния ред на парламента са предвидени важни закони:

"Добре са го измислили, заплатата им върви, не идват да работят, ще се забавляват някъде по морето или на други дестинации. Парламентът започна с ваканция на ГЕРБ, приключва с ваканция на АТАКА. Очевидно идеята да отидат на море е прекалено изкусителна, за депутатите от ГЕРБ– не могат да преглътнат, че само АТАКА ще го направят. Хората са ни изпратили в парламента, за да решаваме техните проблеми, а не да паразитираме на техен гръб, както в момента правят ГЕРБ." - коментира Мая Манолова.

За повече отговорност призоваха от ДПС. Според тях това означава политическите сили да се придържат към постигнатото съгласие при президента: 

"Мисля, че никой не поставя под съмнение постигнатото при президента. В противен случай бихме дали знак, че думата на политиците винаги е предпоследна. Така бихме намерили обяснение и за тенденцията на сриване на доверието в институциите и в политическите партии. Ние, от ДПС, ще останем верни на постигнатото съгласие. Призоваваме и другите политически сили да направят същото. Няма съмнение, че хоризонтът на 42-рия парламент е очертан, респективно - и на кабинета Орешарски." - заяви Лютви Местан.

Липсата на кворум може да провали подписването на важни споразумения, сред които със Световната банка за пътища и водоснабдяване, коментира по-късно днес председателят на Народното събрание Михаил Миков.

Репортаж на Вяра Петрова и Радослав Илиев.