Противоградни ракети спасиха Великотърновско от бедствие

Най-сериозни щети имаше в Сливенско и Плевенско

31.05.2022 | 19:51 Редактор: Искра Ангелова

Противоградни ракети спасиха Великотърновско от опустошителни градушки. Припомняме, че през уикенда над Централния регион паднаха ледени късове с големината на яйце. Най-сериозни щети имаше в Сливенско и Плевенско.

Минути преди 17 часа в неделя два самолета излитат от центъра по градозащита във Велико Търново, за да предотвратят унищожаването на земеделската продукция в региона.

"Трудно може да се достигне до ядрото, понеже е толкова опасно, че влизаш под 90 градуса завой със 160 км и не излизаш", коментира радаристът Филип Топалов.

Благодарение на бързата реакция пилотите успяват да разбият градоносните облаци. Четирима пилоти са обработвали периферията на облаците с над 400 пиропатрони и палки със сребърен йодид.

"Бяха много, на екрана, облаците идват на глутници и затова е трудно по всички да се работи. "Засяваме" със сребърен йодид. Ние трябва да приближим така, че хем да е безопасно, хем да свършим някаква работа", сподели пилотът Пламен Кръстев.

Сезонът за екипите от Центъра по градозащита започна на 24 май, те определят предходния сезон като много успешен. През цялото време ги обучават инструктори с голям опит от Аржентина.

"Трябва да има много добра координация между целия екип - радаристи, пилоти, техници, да има помощ и от метереолози, и учени, и всички да работят като едно цяло. За 30 години в Аржентина, откакто се ползва този способ, има с 40% предотвратяване на щетите върху земеделската продукция", поясни Хуго Видела.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК