fallback

БСП иска от БНБ план за преодоляване на недоверието към някои банки

От левицата са категорични, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика

28.06.2014 | 18:10 Автор: Мариета Иванова

БСП настоява Управителния съвет на БНБ да   предложи на останалите институции и политическите сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки. От левицата разкритикуваха  изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от последните дни.

Припомняме, че по-рано през деня пред bTV лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е приел предсрочният вот да бъде на 5 октомври с условието „незабавно Орешарски и Чобанов да си заминат”. Той коментира още, че в понеделник банките трябва да отворят врати с „нов финансов министър и премиер”.

На въпрос дали е склонен да приеме евентуално предложение за служебен премиер, Борисов отговори, че е „готов на всякакви жертви”, но при едно условие. „БСП, ДПС и "Атака" излизат и казват: Ние се провалихме, елате, спасете държавата”, разясни лидерът на ГЕРБ.

В петък- 27 юни, Борисов предложи да бъде взет заем от МВФ в размер на 5- 6 млрд. лева, с които да бъдат подкрепени банките и борда.

„Търсенето на външен „спасител“ не е начин за решаване на текущите проблеми на финансовата система. Убедени сме, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика. Както и досега БСП е готова да участва в намирането на работещо решение  за преодоляване на възникналите затруднения”, става ясно от позицията на левицата.

Ето и пълният текст на съобщението:

„През последните дни сме свидетели на целенасочена и организирана атака срещу банките в България. Общоизвестно е, че банковата система в България е добре капитализирана, а валутните резерви на страната са над 26 млрд. лева, което гарантира нормалното функциониране на паричния съвет дори в затруднени условия.

През последната седмица основните политически сили нееднократно декларираха, че подкрепят действията на БНБ за гарантиране стабилността на банковата система. БСП напомня, че по конституция и закон като независима институция БНБ отговаря за нормалното функциониране на банковата система. БСП настоява Управителния съвет на БНБ да предложи на останалите институции и политическите сили конкретен и детайлно разработен план за преодоляване на недоверието към някои банки.

Посрещаме с възмущение последните изказвания на г-н Борисов, които внушават несигурност и недоверие в банковата система.

Виждаме съзнателен опит несигурността да се подклажда и да се използва за политически и икономически цели и сценарии.

Търсенето на външен „спасител“ не е начин за решаване на текущите проблеми на финансовата система. Убедени сме, че партийните сметки трябва да бъдат подчинени на държавата, хората и реалната икономика. Както и досега БСП е готова да участва в намирането на работещо решение  за преодоляване на възникналите затруднения”.

 

fallback
Още от България
fallback