fallback

Първанов поиска България да стане президентска република*

АБВ ще си партнира с всяка национално отговорна политическа формация с изключение на ДПС

28.06.2014 | 16:17 Автор: Мариета Иванова

Президентска република поиска Георги Първанов по време на учредителната конференция на "АБВ" като партия. По думите му така ще е ясно кой носи отговорността.

В словото си Първанов обеща, че АБВ ще води по-социална политика от старата левица и даде заявка за участие в бъдещо коалиционно управление.

Над 700 делегати присъстваха на учредяването на партията в НДК.

Навръх 57-мия си рожден ден Георги Първанов се обърна към симпатизантите си с шегата, че новата партия веднага събира кворум за разлика от парламента. По думите му партията АБВ „няма да е трети полюс, а трети път”. Пред симпатизантите си той разграничи опитите за дестабилизация на банковата система сега с тези от 1996.

Първанов посочи, че АБВ ще си партнира с всяка национално отговорна политическа формация, която има авторитет и отговорност в обществото. Извън кръга на потенциалните партньори обаче ще остане ДПС, стана ясно от думите му.

 От АБВ се обявяват „за“ смесена избирателна система със силен мажоритарен вот, орязване на партийните субсидии, прозрачни правила за финансирането на партиите.

От партията се заричат и да не купят нито един глас на изборите. Новата лява партия настоява за семейно подоходно облагане, прогресивен данък върху високите доходи и устойчив икономически растеж.

За председател на политическа партия АБВ беше избран Георги Първанов.

На националната учредителна конференция е избран още Национален съвет и следния състав на Изпълнителния съвет на партията - Георги Първанов, проф. Борислав Борисов, Ивайло Калфин, Румен Петков, Росица Янакиева, Емил Кало, Бойко Радоев, д-р Евгений Желев, Андрей Бунджулов, Дилян Енкин, д-р Емил Константинов, Трендафил Величков.

Пристващите на учредяването на партия АБВ приеха още и резолюция, която обединява делегатите около ключови позиции по актуални въпроси.

От нея става ясно, че АБВ ще се яви самостоятелно на изборите.

В документа се посочва още, че служебното правителство трябва да се съсредоточи върху укрепване на финансовата стабилност и подготовката на предстоящите избори. Дава се мандат на ръководните органи на партията да съхранят и разширят предизборната коалиция АБВ и да създадат всички предпоставки партия АБВ да се утвърди като нейно ядро.

"Обръщаме се към БСП с призив да преустановим конфронтацията - нека всяка от двете партии и коалиции да работят на своята нива, да се опитат да привлекат максимално широка подкрепа. Нашият основен опонент не са левите партии, а десницата и ГЕРБ", пише в приетата днес резолюция на АБВ.

От партията призовават основните политически партии и фигури в страната да се обединят около Декларация за национално възстановяване. В нея да се очертаят конкретни мерки за укрепване на държавността и за реформи в основни сектори като образование, здравеопазване, структура на икономиката, демографска политика, борба с бедността. От АБВ заявяват, че са готови да участват в подготовката на подобна декларация.

* Обновена в 17.50

 

fallback
Още от България
fallback