fallback

27 юни-предстоящо

27.06.2014 | 08:18

 

/БТА/

Украйна подписва споразумението с ЕС, предизвикало революция; споразумения ще подпишат също Грузия и Молдова.

Президентът Петро Порошенко трябва да подпише днес документа на церемония в Брюксел, предаде Асошиейтед прес. Споразумения за асоцииране с ЕС днес ще подпишат също Грузия и Молдова, допълва агенцията.

Сергей Лавров е казал на Джон Кери по телефона, че срокът на примирието в Украйна трябва да бъде удължен и да започнат преки преговори между "противостоящите страни", предаде ИТАР-ТАСС.

Режимът за прекратяване на огъня бе обявен от украинския президент Петро Порошенко на 20 юни. Срокът на неговото действие изтича утре, 27 юни.

Четирима от отвлечените преди повече от месец наблюдатели на ОССЕ в Украйна са освободени, предаде ИТАР-ТАСС.

ОССЕ потвърди освобождаването на четирима сътрудници от наблюдателската мисия на организацията в Украйна, изчезнали преди месец в Донецката област, предаде ИТАР-ТАСС.

Очаква се Европейският съвет да излъчи днес кандидат за следващ председател на Европейската комисия

Десницата и левицата в ЕС се обединиха около становището, че това трябва да бъде Жан-Клод Юнкер от Люксембург, кандидатът на Европейската народна партия, която победи в изборите за Европейски парламент. Възможно е по предложение на Великобритания за пръв път в историята на ЕС държавните и правителствените ръководители да пристъпят към тайно гласуване и да вземат решението си с мнозинство, а не с единодушие по този въпрос. Законодателството на ЕС не изключва възможността следващият председател на ЕК да не бъде нито един от представилите се на изборите петима кандидати - Юнкер, Мартин Шулц (ПЕС, Германия), Ги Верхофстат (АЛДЕ, Белгия), Ска Келър (Зелени, Германия) или Алексис Ципрас (СИРИЗА, Гърция).

Парламентът в София по програмата си за седмицата трябва да пристъпи към обсъждане на първо четене на промените в Закона за здравето. Преди това се очаква да бъдат прекратени правомощията на Сергей Станишев като народен представител. На 23 юни той подаде заявление за напускане на Народното събрание, за да стане евродепутат. Очаква се в 12.00 часа да се проведат консултации между парламентарно представените партии във връзка с уточняване на дата за предсрочните избори и постигане на съгласие за приоритетите на това Народно събрание.

График на мачовете от Световното в Бразилия - тук.

Времето: краткотрайни, в отделни райони - интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Ще има градушки. Силен вятър в Източна България. Понижение на температурите до 21-26 /НИМХ-БАН/

fallback
Още от България
fallback