Радев връчи висши държавни отличия на изтъкнати учени (+СНИМКИ)

Церемонията се проведе в Гербовата зала на "Дондуков" 2

23.05.2022 | 11:44 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

За особено значимите му заслуги за развитието на математическата наука и информатиката държавният глава отличи с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие акад. Иван Попчев. Акад. Никола Съботинов бе удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значимите му заслуги в областта на науката.

Орден "Стара планина" – първа степен получи проф. Цочо Бояджиев за изключителния му принос в областта на науката и културата. Проф. д-р Петко Салчев бе отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий" – огърлие за изключителните му заслуги за развитието на системата на здравеопазването в България.

За особено значимите ѝ заслуги за развитието на историческата наука проф. Милияна Каймакамова е удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий" – огърлие. Проф. Стоян Караиванов получи орден "Св св. Кирил и Методий" – огърлие за особено значимите му заслуги за развитието на музикалното изкуство и културата.

"За мен е чест в навечерието на светлия празник 24 май да връча висши държавни отличия на видни български учени и преподаватели, пионери на духа, на добрата кауза, на креативните идеи и на научните пробиви. Всеки от отличените днес е пример в своето поприще", подчерта държавният глава.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК